Presidentti Sauli Niinistä asettui Porissa selvästi tukemaan Suomesta kansainvälisessä kentässä syntyvää maakuvaa. Se vaikuttaa hyvin painokkaasti myös kansalliseen turvallisuuteen, ja on siis ulkopolitiikan ytimessä.
Presidentti ”johtaa Suomen ulkopolitiikkaa [ - ] yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. Lakitekstiin lisäämääni ajatusviivaa edeltävä osa osoittaa kristallinkirkkaasti, että Niinistöllä oli suorastaan velvollisuus vetää lippu salkoon, jos hänen arvionsa mukaan Suomen uskottavuus kansainvälisessä kentässä horjuu. Ajatusviivan jälkeinen osa antaa oikeuden ottaa hallituksen tukevan presidenttiä.Natsisympatioilla vitsikkäästi poseerannut elinkeinoministeri on vääränalainen hahmo edustamaan Suomea kansainvälisessä yritysmaailmassa. Parlamentaariset ongelmat sivuutettaisiin tyylikkäästi, jos Vilhelm Junnila pyytäisi oma-aloitteisesti eroa ministerintehtävästä. Jos perussuomalaiset äityy reagoimaan siihen lähtemällä hallituksesta, puolue osoittaisi olevansa niin kaukana oikealla ja natsismia niin lähellä, että sellaisessa asennossa asioita hoitavan ryhmän läsnäolo Suomen korkeimmassa hallinnossa ei ole terveellistä.
Jo Junnilan pyytämä ja presidentin hyväksymä ero ministeritehtävästä olisi vahva osoitus Suomen asenteesta äärioikeistoon ja natsismiin.