maanantai 28. helmikuuta 2022

TUULI KÄÄNTYY

Ylen Taloustutkimukselta tilaamassa mielipidemittauksessa 53 prosenttia vastanneista kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä, 28 prosenttia vastusti ja kannastaan epävarmoja oli 19 prosenttia. Naton kannatus ei ole koskaan ollut näin korkealla, eivätkä vastustajien ja epätietoisten ryhmät niin matalalla kuin nyt.

Silloin kun tällaiset tutkimukset osittivat 60 tai jopa 70 prosentin Nato-vastaisiuutta, tulosta tervehdittiin taivaan lähettämänä totuutena. Kun Nato-jäsenyyden kannatus alkoi viime syksynä kasvaa, tuloksiin alettiin liittää vähätteleviä kommentteja tutkimusmateriaalin pienuudesta ja hätäisestä toteutuksesta.

Nyt julkistetussa Ylen tilaaman Tutkimuksen aineiston keruu alkoi Venäjän Ukraina-hyökkäystä edeltäneenä päivänä. Siinä rekisteröitiin 1 382 vastaajan mielipiteet, ja sen virhemarginaali on 2,5 prosenttia suuntaansa. Vastanneiden määrä on jonkin verran suurempi kuin näissä pikamittauksissa yleensä, ja virhemarginaali tavanomaista ehkä vähän alempi.

Jos tämän suuntaisia mielipidemittauksia alkaa tulla kevään mittaan lisää, on mielenkiintoista nähdä, miten niihin suhtaudutaan. Nato-vastustajien ylivoimaa osoittaneisiin mielipidemittauksiin luotettiin lujasti silloin kun selvä enemmistö vastusti Natoa. On mielenkiintoista kuulla, millainen ääni nyt on kellossa, kun jäsenyyden kannatus ylittää 50 prosentin tason, ja vastustus romahtaa alemmaksi kuin koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti