tiistai 1. helmikuuta 2022

TUIKEA KYSYMYS

Venäjäpä esitti tuikean kysymyksen eurooppalaisille naapureilleen. Miten voitaisiin lopettaa yksittäisten valtioiden taipumus parantaa turvallisuuttaan vahingoittamalla muiden turvallisuutta. Venäjällä on täydet perusteet esittää tämä ankara kysymys. Se on kylmän sodan päätyttyä kaapannut kahdessa vuosikymmenessä neljältä naapurivaltioltaan seitsemän aluetta, joista kaksi se on liittänyt valtioalueeseensa ja ottanut muut sotilaspoliittiseen valvontaansa. Tämä näyttää olevan Venäjän tapa parantaa turvallisuuttaan.

Venäjän virallisen viestinnän tarkoituksena on ylläpitää jättivaltion sisäisessä ilmastossa mielikuvaa piiritetyn leirin ahdingosta pahuuden voimien ahdistellessa viattomia. Venäjän epätoivoisessa tilanteessa tämä on omalla kauhealla tavallaan johdonmukaista. Mutta on todella vaikea ymmärtää, miten kukaan Venäjän johdossa olevista fiksuista ja hyvin informoiduista ihmisistä voisi kuvitella, että tämä propaganda toimisi lännen suunnalla.

Länsivaltioiden vastauksessa pitäisi osata ilmaista diplomatian silokielellä se kaikkien tietämä perusasia, että Nato ei koko olemassaolonsa aikana ole hyökännyt mihinkään. Kaikki, ja varsinkin Venäjän sotilaallinen huippujohto tietävät, että Nato ei pysty siihen. Sen estää Pohjos-Atlantin sopimuksen viides artikla, puolustusliiton jäsenten poliittinen tahtotila ja Nato-maiden asevoimien rakenne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti