maanantai 21. helmikuuta 2022

PÄÄ PUSIKKOON

Nato-kansanäänestystä vaativassa aloitteessa ei esitetä äänestystä minkään valtiollisen elimen tahdonilmauksesta. Ei hallituksen esitystä eduskunnalle, ei eduskunnan päätöstä Naton liittymisestä eikä Naton kanssa neuvoteltavasta sopimusluonnosta Suomen liittymisestä Natoon. Se pyytää vastausta kysymykseen: "Tuleeko Suomen liittyä Pohjois-Atlantin puolustusliiton (Nato) jäseneksi?"


Se on siis mielipidemittaus mielipidemittausten loputtomassa jatkumossa. Tämä kysymys on esitetty niissä kymmenittäin ellei toistasataa kertaa. Mitä uutta se nyt voisi tuottaa?

Kansanäänestystä vaativia tällainen muotoilu innostaa, sillä yksittäinen kysymys ei kerro muutoksesta, joka on mielipidemittausten tärkein sisältö. Sitä kuvaavia aikasarjoja on tuotettu viime vuosituhannelta lähtien tusinoittain, pisimmät aikasarjat ovat julkaisseet Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ja useimmat suuret sanoma- ja aikakauslehdet. Ne kaikki osoittavat, että Natoa koskevassa mielipiteenmuodostuksessa on tapahtumassa dramaattinen muutos.

Kansanäänestystä vaativat pistävät päänsä pusikkoon, ja siellä sitä kannattaakin pitää jonkin aikaa. Lähiaikoina voi tapahtua yllättäviä asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti