tiistai 22. helmikuuta 2022

VIESTI KUMPUJEN YÖSTÄ

Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan ei ollut yllätys. Putin toistaa Neuvostoliitto-Venäjän ikimuistoista reunavaltiopolitiikkaa. Sen sokerointi häikäilemättömällä lumepuheella loukkaa jokaista järkiperäisen laillisuuden raameissa elävää valtiota ja niiden kansalaisia. Venäjällä on samanlainen viesti kumpujen yöstä kuin oli Neuvostoliitolla.

Venäjän konsepti on tuskaisen tuttu Baltian maissa, mutta venäläisessä siloselityksissä vilahtanut yya-sopimusta muistuttava hämäys liikauttaa myös Suomea. Baltian maat ovat kuitanneet korkojen kanssa sen, mitä satavaa niillä on korvaukseksi historiassa kokemistaan vääryyksistä. Suomen olisi syytä kuitata yya-sopimuksen nolo muistijälki ja sysätä se historian roskatynnyriin. Nasevimmin se tapahtuu liittymällä Natoon.
Sillä kynnyksellä Suomi on paljon vahvemmassa asemassa kuin Baltian maat Natoon liittyessään. Niiden kyvyttömyys puolustautua supervallan aseellista hyökkäystä vastaan merkitsi hyvin kirjaimellisesti kuilun partaalla elämistä.
Suomen kehittämä itsenäinen puolustuskyky on alueellisesti sitä luokkaa, että Venäjä joutuu ottamaan sen huomioon ammattisotilainen kyynisissä panos-tuotos-laskelmissa. Suomen painoarvo tässä yhtälössä vahvistuisi merkittävästi, jos meillä olisi oman puolustuskyvyn taustalla artikla viitosen takuut siitä, että maailma vahvin puolustusliitto on Suomen tukena, jos neuvostojatkumoa nyt edustava Venäjä yrittää käyttää idän jättiläisvaltioiden olemukseen kuuluvaa röyhkeyttä Suomen simputtamiseen.
Suomen on syytä olla kuin ottaisimme tosissamme Putinin sarkasmiksi tarkoitetun hutilyönnin: ”Vain hullu unissaan kuvittelee Venäjän hyökkäävän Natoon”. Hän liittyi huomaamattaan Suomen Nato-jäsenyyttä vaativien yhä kasvavaan joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti