lauantai 5. maaliskuuta 2022

NIINISTÖN TULIAISET

Mitä enemmän presidentti Niinistön Washingtonin-tuomisia yrittää ymmärtää, sitä paremmilta ne alkavat näyttää. Washingtonissa vietetyn päivän aikana presidentti keräsi hämmästyttävän määrän suoritus- mutta myös tyylipisteitä.

Suomi ja Yhdysvallat tiivistävät turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään, ja liikkeelle lähdetään prosessimuotoisesti, eikä sopimuspohjaisesti. Sen konkreettista asiasisältöä ei yksilöity muuten kuin toteamalla, että siinä ovat mukana Suomen lisäksi muutkin Pohjoismaat. Puhelinsoitto pääministeri Magdalena Anderssonille talutti Ruotsin kaavaillun yhteistyön piirin. Ja jälkiselvittelyssä ilmeni, että kuvossa voi olla Yhdysvaltain lisäksi mukana eurooppalaisia merkittäviä vaikuttajia, joiden kaikkien kanssa Suomella on erilaisia sopimuksia yhteisistä puolustusaikeista.

Suomi ja Yhdysvallat sopivat jatkavansa keskinäisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön syventämistä lohkoittain. Suomi liikahti selvästi entistä tiiviimpään yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa, ja siihen varauduttiin, että yhteistyön syventyminen toivottavasti huomioidaan myös Venäjällä.

Keskustelussa todettiin, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on yhdistänyt läntistä Eurooppaa ennen näkemättömällä tavalla, ja samalla luonut uuden välttämättömyyden transatlanttisten suhteiden syventymiseen. Vaikka tapaamisessa ei täsmennetty, mitä turvallisuusyhteistyön osapuolet saavat konkreettisesti, siitä oltiin yksimielisiä. että yhteystyö syvenee.

Tämä kaikki näyttää väliaikaiselta turvatakuulta siksi aikaa, kun Suomen poliittinen kenttä järjestää Nato-suhdettaan uuden tilanteen mukaiseen asentoon. Mutta kun sitä ei sanota väliaikaiseksi turvatakuuksi, se ei ole sitä. Silti se luo muuten vaan täysin uuden tilanteen.

Se pakottaa hyökkäävän osapuolen epätietoiseen ihmettelyyn siitä, mitä tämä kaikki oikein voi käytännössä merkitä. Se joutuu ottamaan huomioon myös sellaiset mahdollisuudet, jotka oikeastaan eivät voi olla todellisuutta, mutta silti epätietoisen osapuolen pitää ottaa nekin huomioon.

Suomi sai ilmeisesti aikaa sopeuttaa turvallisessa ympäristössä oman suhteensa Natoon Venäjän törkeän hyökkäyksen luomassa uudessa tilanteessa. Se on väliaikainen turvatakuu, vaikka niin ei sanota.

Tämä Niinistön saavutus on turvallisuuspolitiikan hiljaista mestaruutta parhaimmillaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti