maanantai 21. maaliskuuta 2022

Koiviston Pax-tulkintaa tarvitaan taas

Mitä pidempään jatkuu Venäjän verinen ryntäys veljeskansansa kimppuun sitä enemmän ukrainalaisten sankarillinen puolustustaistelu muistuttaa Suomen suoritusta talvisodan alkuvaiheessa.

Mutta nyt vähitellen syntyvä tilanne taitaa ennakoida ikävällä tavalla myös talvisodan lopputulemaa keväällä 1940. Suomelle kävi huonosti, mutta nipin napin se selvisi hengissä ja alkoi toipua vähitellen ja tuskaisesti.

Talvisodan seuraamuksiin kuului myös syksyllä 1940 Suomelle Moskovassa saneltu sopimus Ahvenanmaan aseettomuudesta - mutta ei puolueettomuudesta. Tätä luonnotonta asiaintilaa valvomaan Stalinin hallinto asetti Maarianhaminaan konsulaattinsa, jonka tehtäviin kuului konsulaatille kerrassaan kummallinen oikeus sotilastiedusteluun konsulaatin toimialueella. Tämä historian kummajainen toimii edelleen Maarianhaminassa, nyt se on Venäjän konsulaatti.
Tällainen likatahra Suomen suvereniteetin kilvestä pitää poistaa ja siirtää historian roskakoriin ennen Suomen Natot-jäsenyyttä koskevien neuvottelujen alkamista. Sellaista poikkeuksellista menettelyä helpottaa presidentti Mauno Koiviston syksyllä 1990 esittämä Pax-tulkinta Pariisin rauhansopimuksen niistä artikloista, jotka loukkaavat Suomen suvereniteettia.

Sen liitännäisenä Koivisto vapautti Suomen myös yya-sopimuksen sotilaspoliittisista velvoitteista. Hän totesi, että niiden viittaukset Saksan hyökkäävään asenteeseen heijastivat sopimuksen ”laatimisajankohdan ja muutoinkin sellaisen ajankohdan tilannearviota, joka ei enää vallitse”.

Sama pätee myös Maarianhaminassa toimivan Venäjän konsulaatin perustamista koskevaan lausumaan Moskovassa Suomelle syksyllä 1940 sanellussa Ahvenanmaa-sopimuksessa. Se jos mikä loukkaa Suomen suvereniteettia, ja saa siksi vajota historian synkkään hämärään.

Pax-periaate toimisi tässäkin yhteydessä hyvin, sillä sille on vakuuttava ennakkotapaus. Syksyllä 1990 ilmoitetut Koiviston Pax-tulkinnan seuraukset toteutuivat Suomen yksipuolisella ilmoituksella, jota Neuvostoliitto suostui vastentahtoisesti noudattamaan. Varsinkaan nykyisessä tilanteessa Venäjällä ei ole mahdollisuuksia torjua Maarianhaminan-konsulaattinsa sotilaspoliittisten erioikeuksien mitätöintiä.

Jos Venäjä sen jälkeenkin haluaa tuottaa 30 000 ahvenanmaalaisille heidän toivomiaan konsulipalveluja, sille ei ole esteitä. Niiden tuottamiseen riittävät tavallisen konsulaatin valtuudet ilman sotilastiedustelun suojaa.

Olen selostanut Pax-tulkinnan syntyvaiheet ja seuraukset muutama viikko sitten ilmestyneessä kirjassani Itsenäisyyden elpymisaika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti