sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

NATON KANNATUKSEN TASO

Evan Nato-tutkimuksesta tuli hyvä mieli. Se on muutaman viikon ajalta jo neljäs mielipidemittaus, joissa Nato-jäsenyyden kannatus sijoittuu neljän prosenttiyksikön ikkunaan 60 prosenttiyksikön yläpuolelle.

Toivottavasti mielipidemittauksen epäluotettavuuden kauhistelijat tulevat vakuuttuneeksi nyt saavutetusta tasosta. Se on toteutunut lähes samaan aikaan neljässä eri tutkimuslaitoksessa neljästä eri otoksesta ja neljällä erilaisella menetelmällä tehdyissä tutkimuksissa.

Ihastukseni johtui varmaan osittain siitäkin, että ollessani 1980-luvun alussa töissä Evassa olin mukana suunnittelemassa tämän aikajanan ensimmäistä tutkimusta. Silloin tosin ei kuulunut hyvään yhteiskunnalliseen käytökseen edes kirjoittaa paperille, että joku voisi kannattaa Naton liittymistä.

Nato näyttää tulleen Eva tutkimussarjaan 1990-luvun lopulla, mutta jo sen jälkeinen aikasarja paljastaa mielenkiintoisia perspektiivejä. Tarja Halosen presidenttikauden päättyessä 2012 Nato-jäsenyyttä kannatti 14 prosenttia vastaajista. Silloin Nato-jäsenyyden vastustajia oli 65 prosenttia, siis viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin kannattajia on nyt, kymmenen vuotta myöhemmin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti