keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Pikakommentti 13.4.2017: Onko Valko-Venäjän vuoro?

Maailma kuhisee Yhdysvaltain ja Venäjän Syyria-politiikkojen yhteentörmäystä, kemiallisia aseita ja Pohojs-Korean ja Kiinan arvoitusta. Kaiken tämän keskellä presidentti Donald Trump omisti hetken aikaa pikkuasioista kaikkein pienimmälle. Hän vahvisti Yhdysvaltain hyväksynnän Montenegron Nato-jäsenyydelle.

Valkoisen talon virkamiestaso avasi tämän pikkujutun laajan merkityksen. Se totesi, että Naton ovi on taas auki kaikille, jotka haluavat liittyä ja täyttävät kriteerit. Juuri tätä presidentti Vladimir Putin olisi kaikkein vähiten tarvinnut juuri nyt. Asia ei voi jäädä tähän. Kun Nato liikahtaa, Venäjä ei voi istua aloillaan. Kansainvälinen tilanne luo Putinin seuraavaa liikettä suojaavan sumuverhon.

Voisi melkein veikata, että Valko-Venäjällä alkaa tapahtua. Kolme vuotta sitten Krimin kaappausta pohjustivat vihreät miehet. Kukaan ei saanut arvata ääneen, keitä he mahtoivat olla, mutta oli helppo ymmärtää, että jotakin erikoista oli tekeillä.

Jos Venäjä havittelee otteensa tiukentamista Valko-Venäjään, se tuskin tällä kerralla helpottaa kansainvälisten tarkkailijoiden työtä markkeeraamalla etulinjansa sijainnin ympäristöstä poikkeavalla vateparrella. Jos Valko-Venäjällä tapahtuu jotakin, se ei tule paukahtaen vaan kitisten. Kannattaa seurata tilannetta.

1 kommentti:

  1. Aivan, mutta kannattaa seurata myös salafisti-sunnienssa tyytymättömyyttä Syyrian konfliktiin kanavoimaan pyrkivän Jordanian sekä Saudi-Arabian ja sen vasallien tulevia edesottamuksia, jotka saatetaan liikkeelle Trumpin tuella. NATO:n mallimaalle, Erdoganin Turkillekin löytyy varmasti (jälleen) joku rooli lavasteiden takana tässä Syyrian "vakauttamisprojektissa", josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita tule uupumaan. Kaupan päälliseksi Eurooppakin saa jälleen uusia pakolaisia ja lisääntynyttä terrorismin uhkaa.

    Asevelisosialidemokraatti

    VastaaPoista