keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Kolumni 6.4.2017: Jo riittää populismi

Etelä-Suomen Sanomat 6.4.2017

Yhdysvaltain kansa äänesti presidentikseen henkisesti epävakaan mahtailijan, jolla ei ole alkeellistakaan käsitystä siitä, miten hallinto toimii, eikä edes siitä, miten poliittisen johtajan kannattaisi käyttäytyä, jos ajattelee johtavansa.

Yhdysvallat syntyi parisataa vuotta sitten uskonnollisesti ja poliittisesti vainottujen suojasatamaksi. Nyt vääräuskoisista ja vainotuista on tullut rienaavan pilkan kohde ja vapaata riistaa. Meluisa johtaja aikoo kruunata suuruudenhullun omakuvansa rakentamalla muurin, kuten Itä-Saksan epätoivoiset hölmöt puoli vuosisataa sitten.   

Yhden viisauden profeetat kaappasivat haltuunsa Britannian mielipideilmaston. He olivat keksineet, että kaikki ikävät asiat ovat Euroopan unionin syytä. Ja sitten kun kansa äänesti brexitin, helppoheikit luikkivat pakoon ja jättivät aiheuttamansa sotkun muiden siivottavaksi.  

Britannia hurmautui ajatuksesta kulkea yksin, ja törmäsi siihen, että silloin inhottujen maahanmuuttajien lisäksi myös ulkomailla elävät britit ja Britanniassa asuvat ulkomaalaiset jäävät yksin. Samalla kun Westminster vapautuu Bryselin ikeestä, se saattaa menettää Skotlannin, joka ehkä voi olla itsenäinen, mutta olisi sitten vielä enemmän yksin kuin Englanti.  

Populismi ei ole vain suosittu kansanhuvi. Sillä on seurauksia.

                                            x                    x                    x

Yhdysvaltain oikeuslaitos osoittaa, että perustuslaki voittaa tviitin. Vanhan hallinnon ilmasto- ja terveyspolitiikka eivät romahdakaan uuden presidentin pahantuulisuuden puuskahduksesta. Presidentin puolue nousee kapinaan. Tiedustelu on ilmeisesti paljastanut presidentin Venäjää liehitelleiden avustajien amatöörimäisen törmäilyn. Enää ei ehkä olla kaukana siltä rajalta, jonka ylitys laukaisee presidentin viraltapanoprosessin. Silloin presidentti voi pelastautua vain anomalla syytesuojaa varapresidentiltään ja eroamaan kuin Richard Nixon aikoinaan.  

Todellisuus alkaa vähitellen valjeta myös briteille. Jos Skotlanti yrittää irrottautua Englannista, Euroopan unioni voi sulkea ovensa uhkarohkealta separatistivaltiolta. Lontoon finanssibisnes valmistautuu jo nyt vetäytymään unionin suojaan. Euroopan yhteismarkkinoilta putoamisen merkitys paljastuu vasta kun se on totta.

Kaikki ovat uskovinaan piinan ratkeavan loitsumalla, että brexit on brexit, mutta populismi ei voi tuottaa Britannialle muta kuin loistavan eristyneisyyden. Miten suu sitten pannaan, jos entisen imperiumin kuningatar menettää kruununsa viimeisetkin jalokivet, kuten Skotlannin ja Gibraltarin. Jäljelle jää vain Englannin kokoinen Englanti.

                                            x                    x                    x

Valon kajoa näkyy jo Euroopassa, joka oli joutumassa pimeiden voimien valtaan.  Hollannissa raikulipopulismi sai tyytyä pelättyä pienempään voittoon. Saksalle rasistista vaihtoehtoa tyrkyttävälle joukkiolle taitaa sittenkin olla vaihtoehto. Ranskan presidentinvaaleissa voi taas käydä niin, että kansalliskiihkolla ylvästelyn tie nousee pystyyn. Venäjällä muhii nuoren kansan uusi liike.

Suomessa tuntuu viriävän jonkinlainen jo-riittää-henkinen vastaliike populismille. Evan uusin asenneraportti osoittaa, että vielä vähän aikaa sitten yleinen niskojen nakkelu eurolle ja unionille olisi väistymässä. Noin 60 prosenttia suomalaisista ei halua eroa EU:sta, ei markan paluuta eikä Euroopan unionin hajoamista.

Se nyt vielä puuttuisi, että Nato-vihasta aivokuollut Suomi irtautuisi ainoasta järjestökytköksestään Länsi-Eurooppaan. Brexitin jälkeisellä Englannilla on sentään ihanteellinen maantieteellinen asema, vahva kansantalous ja toimiva puolustus. Finexitin jälkeisellä Suomella olisi vain hirmuinen maantiede, epävakaa kansantalous ja liittoutumattomuuteen rampautuva puolustus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti