keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

NAAMIOT PUTOAVAT MYÖS AHVENANMAALLA

27.4.2023 ESS

Ahvenanmaalla esiintyy kahdenlaista aseettomuususkoa. Niistä törkein on Neuvostoliiton sotilastiedustelulla luoma aseettomuuskulissi. Pian tämäkin naamio putoaa, ja sen takaa paljastuvat rumat kasvot.

Ahvenanmaalaisten edelleen elättämä säälittävä aseettomuususkomus perustuu Kansainliiton sata vuotta sitten saarnaamaan oppiin puolustuskyvyttömyyden luomasta turvallisuudesta. Kun sekin naamio pian putoaa, Ahvenanmaalle rakennettujen kulissien takaa näkyviin tulee kahdet kasvot, toinen on törkeä ja toinen säälittävä.

x x x

Neuvostoliiton sodalla uhaten Suomelle 1940 sanelemaan sopimukseen räätälöitiin Maarianhaminan konsulaatti, jolle säädettiin oikeus sotilastiedusteluun. Se oli alun perin tarkoitettu varmistamaan, että kaikkiin Neuvostoliiton sotasuunnitelmiin Itämerellä kuuluva Ahvenanmaan miehitys olisi toteutettavissa helposti. Tämän varmistaminen oli konsulaatissa neuvostoarmeijaa ja myöhemmin Venäjää palveleville upseereille helppo ja miellyttävä tehtävä.

Kylmän sodan aikana konsulaatin sotilasosasto oli viritetty ottamaan komentoonsa aseettoman Ahvenanmaan rannoille tulevan venäläinen maihinnousuyhtymä, ja ryhmittämään se valmiiksi tiedustelluille toiminta-alueilleen.

Tässä sopimuksessa ei ole sanaakaan puolueettomuudesta, se on pelkkää sapelinkalistelua ensin Neuvostoliiton ja sitten Venäjän hyväksi.

Monet ahvenanmaalaiset sulkevat silmänsä ja korvansa omalta historialtaan. He vastustavat Maarianhaminan konsulaattisopimuksen purkamista, vaikka eivät ole sen osapuolena. Sotilaallinen puolustus ei kuulu Ahvenanmaan itsehallinnon piiriin. Siitä vastaavat Suomen eduskunta, presidentti ja hallitus.

x x x

Toinen Ahvenanmaalle juurtunut aseettomuususko perustuu suomalaisten rakastaman Kansainliiton uskomusoppiin, jonka mukaan puolustuskyvyttömyys suojaa sodan kauhuilta. Tästä hurskastelusta sommiteltiin vähä yli sata vuotta sitten Ahvenanmaan aseettomuus- ja puolueettomuussopimus.

Sen artiklat ovat täynnä lapsellista pilkunviilausta niistä valvontatoimista, joilla alueen pyhää aseettomuutta ja puolueettomuutta varjellaan. Vielä 1920-luvun alkupuolella niillä oli ehkä poliittista katetta, mutta sen jälkeen ei hiventäkään uskottavuutta.

Geneven sopimus Ahvenanmaan aseettomuudesta ja puolueettomuudesta ei ole koskaan toteutunut tarkoitetulla tavalla niissä tilanteissa, joita varten se laadittiin. Tai oikeastaan, sen seitsemännen artiklan toinen kohta on toteutunut koska sopimuksen muut osat eivät toimi. Se velvoittaa Suomen puolustamaan Ahvenanmaata, minkä se muutenkin tekisi, koska saaristo on Suomen valtioaluetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti