torstai 13. huhtikuuta 2023

KANSAINVÄLISELLÄ OIKEUDELLA VANHAT EVÄÄT

Helsingin Sanomat julkaisi 13.4.2023 Mielipidesivullaan tällaiset ajatukseni.

Kansainvälisen oikeuden gurut hehkuttavat Helsingin Sanomien jutussa (11.4.2023) kaikkien kansainvälisten sopimusten ikuisuutta. Tällainen ajatus ohittaa Wienin sopimusoikeusneuvoston vuonna 1969 hyväksymän yleissopimuksen 62. artiklan. Sen mukaan sopimus voi raueta voimakkaasti muuttuneiden olosuhteiden vaikutuksesta ilman minkään osapuolen tahdonilmausta.

Ahvenanmaan aseettomuus ja puolueettomuus perustuvat vähän yli sata vuotta sitten Genevessä tehtyyn sopimukseen. Riittääkö ajat sitten tyhjiin rauenneen Kansainliiton vuosisadan ikäinen evästys nyt, kuu se ei omana aikanakaan ollut erityisen menestyksekäs?

Tilanne on niistä ajoista muuttunut sen verran, että turvallisuusavaruutta hallitsee kahden ydinasevallan välinen kauhun tasapaino. Toinen nykyisistä supervaltioista ei ollut olemassakaan silloin, kun Ahvenanmaa-sopimus tehtiin. Supervaltablokkien vahvimmin jännittyneisiin alueisiin kuuluu Itämeri, joka on Suomen henkireikä länteen.

Jos kansainvälisen oikeuden opastukset nykytilanteessa elämiseen ovat samat kuin sata vuotta sitten, sellaisella tieteenalalla ei ole merkittävää annettavaa yhteiskunnalle.

Jukka Tarkka
Espoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti