sunnuntai 7. elokuuta 2022

Venäjän lippu Ahvenanmaalla

Näyttää siltä, että alkusyksyllä Nato-tilanne alkaa olla selvillä siinä määrin kuin se Turkin luomassa kummallisessa tilanteessa voi selvitä. Turkin änkyröinti ei voi pysäyttää elämän menoa.

Vaikka Suomi jäisi lähikuukausien tai parin vuoden ajaksi ilman Naton artikla viiden suojaa, meillä on Naton suurimpien maiden kanssa valtioiden välisellä tasolla sovitut turvatakuut. Niiden kanssa voidaan hyvin elää. Antaa Turkin koheltaa ikiomassa marginaalissaan.

Kun Nato-kenttä jää odottamaan selkiämistä, Suomen kannattaa hoitaa pois päiväjärjestyksestä toinen kiusankappaleemme. Venäjän konsulaatiksi naamioitu sotilastiedustelun tukikohta uinuu Maarianhaminan raukeassa rauhassa. Se on Neuvostoliiton moraalisen rappion Suomen suvereniteettiin tuottama jätös, joka pitää siivota historian roskakoriin.

Presidentti Mauno Koiviston Pax-tulkinta osoitti 1990, että Suomi ei alistu Neuvostoliitin jälkensä jättämiin rasitteisiin, mutta homma jäi kesken. Maarianhaminassa uinuva konsulaatti jäi näyttämään Venäjän lippua herttaisen huvilansa pihapiirissä, keskellä Suomen sotilaallisen turvallisuuden kaikkein arimpiin kuuluvaa aluetta. Kremlin nykyisille vallanpitäjille pitää osoittaa, että Suomi ei alaistu Venäjänkään luomiin rasitteisiin.

Pax-tulkinnan toimeenpano toteutui 1990-luvun alussa Suomen yksipuolisella ilmoituksella niistä Pariisin rauhansopimuksen ja yya-sopimuksen artikloista, joiden se ilmoitti rauenneen. Ne loukkasivat Suomen suvereniteettia ja olivat peräisin menneen ajan olosuhteista, joita enää ei ole.

Samanlainen menettely poistaisi Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin Suomen valtioalueelta. Siihen tarvitaan Suomen lyhyt ilmoitus, joka toteaisi rauenneeksi Maarianhaminan konsulaatin perustaneen, Neuvostoliiton Suomelle 1940 saneleman sopimuksen. Konsulaatin virkailijat olisivat sen jälkeen Suomen valtioalueella ei-toivottuja henkilöitä ja Suoimi voisi ilmeisesti pakkolunastaa sn kiinteistön Maarianhaminassa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti