perjantai 8. huhtikuuta 2022

RUOTSILLA ON AIKAA DISKUTEERATA

Välillä tuntuu kummalliselta, että ruotsalaiset kaikessa rauhassa diskuteeraavat samaan aikaan kun suomalaiset valmistautuvat otsa kurtussa ja kauhu sydämessä ratkaisemaan turvallisuusongelman, joka on sama kuin Ruotsin pähkäilyn kohteena oleva uhka.

Mutta itse asiassa ei se niin kummallista ole. Molempien ratkaisun taustalla on sama globaali ja muuttumaton syvärakenne. Maantieteelle emme voi mitään. On pelkästään luonnollista, että maantieteellisen ongelman eri kohdissa olevat toimijat reagoivat eri tarvoin yhteiseen uhkaan.

Suomalaiset vinoilevat mielellään, että ruotsalaisten ovat aina olleet turvallisesti Suomen selän takana. Olisi järjenvastaista, jos he eivät hyödyntäisi sitä maantieteellistä onnenkantamoista, jonka suosii heitä. Heillä on se ylellisyys, että voivat jahkailla rauhassa.

Samasta syystä on järkevää, jos suomalaiset reagoivat hyvin pian Nato-jäsenyydellä vuosisataiseen uhkaan. Suomi on etulinjan vaarallisimmassa paikassa, Ruotsi vähän turvallisemmassa. On täysin luonnollista, jos naapurit suhtautuvat eri tavoin Nato-jäsenyyteen. Jos Suomi hakeutuu Natoon, sen ei tarvitse pyytää Ruotsilta anteeksi. Ruotsi päättää samaan tai eri aikaan samoin tai toisin kuin Suomi. Kumpikin päättää silloin kun on siihen valmis ja tavalla, joka on sen kannalta paras. Vaikka ne tekisivät eri ratkaisut, puolustusyhteistyö niistä syyntyvissä olosuhteissa olisi edelleen mahdollista ja hyödyllistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti