tiistai 5. huhtikuuta 2022

VENÄJÄN AHVENANMAA-KONSULAATIN LOPPU

EU valmistelee Venäjän pakotteisiin liittyviä diplomaattien karkotuksia. On hyvin tärkeää, että tähän ratkaisuun liittyvät Suomen päätökset lakkauttavat Maarianhaminassa toimivan Venäjän konsulaatin toiminnan. Se on ennennäkemätön Suomen suvereniteetin loukkaus.

Neuvostoliitto pakotti 1940 Suomen alistumaan talvisodan jälkeisessä ahdingossa sopimukseen, joka nimesi Ahvenanmaan aseettomaksi, mutta ei puolueettomaksi. Kreml asetti tätä luonnotonta rakennetta valvomaan sotilastiedustelijansa, jotka sijoitettiin Maarianhaminan konsulaattiin. Nykyisen Venäjän konsulaatin herttaisessa suojeluksessa he voivat edelleen kerätä materiaalia Venäjän sotilassuunnittelun tueksi.

Venäjän Maarianhaminan konsulaatin virkailijat voidaan karkottaa Ahvenanmaalta ja ilmoittaa heidän toimeksiantonsa 1940 antaneen Neuvostoliiton ja Suomen välisen sopimuksen raukeavan. Tämän ratkaisun poliittinen ja moraalinen perusta syntyi jo 1990 kun presidentti Mauno Koivisto mitätöi yksipuolisella Pax-tulkinnallaan Pariisin rauhansopimuksen ja yya-sopimuksen Suomen suvereniteettia loukkaavat määräykset. Ne perustuivat sopimuksia solmittaessa vallinneisiin olosuhteisiin, jotka ovat vaipuneet historian hämään jo ajat sitten.

Venäjä poikkeusvaltuuksilla vahvistettu konsulaatti Ahvenanmaalla on sietämätön kummajainen, joka pitää poistaa päiväjärjestyksestä. Se on tärkeää myös sen varmistamiseksi, että konsulaatista ei synny kiusallisia keskusteluja, jos Naton kanssa päästäisiin neuvottelemaan Suomen jäsenyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti