maanantai 18. huhtikuuta 2022

NATO-JÄSENYYS ON PROSESSI

On totta ja tärkeää, että eduskunta päättää Suomen Nato-jäsenyydestä. Se voi kuitenkin tapahtua vasta kun pöydällä on valmiiksi neuvoteltu liittymissopimus. Sellainen ei ole eduskunnan pöydällä nyt.

Suomen liittyminen Natoon on prosessi, joka voi käynnistyä vain niin, että Suomen tasavallan presidentin johtama hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta osoittaa Naton viranomaisille valmiutensa neuvotella jäsenyydestä, jos kutsu käy. Tässä vaiheessa eduskunnan roolina on osoittaa tahtotilansa presidentin ja hallituksen toiminnasta.
Lopullinen päätös voi syntyä vasta sitten kun hallitus lähettää Naton kanssa neuvotellun sopimuksen parlamentaariseen käsittelyyn. Eduskunta myllyttää sen perusteellisesti yleiskeskustelussa ja valiokuntien käsittelyssä. Lopulta täysistunto hyväksyy tai hylkää sopimuksen Suomen Nato-jäsenyydestä.

Prosessi on uskottava vain, jos siinä edetään johdonmukisesti ja päättäväisesti. Viivyttely loisi vaarallisen vaikutelman epäröinnistä. Siksi TP-Utvan kannattaisi käynnistää Nato-prosessi mieluummin tällä kuin ensi viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti