keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Pikakommentti 1.2.2017: Kaksoiskansalaisuuden tuplavahinko


Kaksoiskansalaisuudesta puhjennut keskustelu näyttää siltä kuin äkkiä olisi ilmennyt tarve saada Venäjän kansalaisia Suomen puolustushallinnon virkoihin. Montakohan Suomen kansalaista on Venäjän turvallisuusminiöiden ja asevoimien viroissa? 

Kaksoiskansalaisuudesta aiheutuu turvallisuus- ja järjestyshallinnon virantäytölle ilmeinen ongelma. Se olisi pitänyt tajuta silloin kun rinnakkaiskansalaisuus hyväksyttiin. Turvallisuuden ja järjestyksenpidon henkilöstön järkevän valinnan perusteet olisi pitänyt kirjoittaa lakiin jo silloin. Nyt se on myöhässä, mutta silti se pitää tehdä, nopeasti.

Turvallisuuden kannalta järkevä menettely ei saa tukea nykyisestä laista, ja puolustusvoimat on ilmeisesti toiminut turvallisuuden kannalta järkevällä tavalla. En osaa moittia sellaisesta ratkaisusta tällaisessa asiassa. Siitä seuraa turvallisuushallinnon johdolle se ikävä asetelma, että se joutuu näyttelemään puhtoista pulmusta, eikä voi puolustautua muulla kuin väittämällä, että mitään ikävää ei ole kirjoitettu paperille.

Ylen vuorenvarmana pitämä dokumentointi voi pitää kutinsa. Heikko epäily kuitenkin herää, jos se on olemassa vain sähköpostina. Mikään ei ole niin helppoa kuin sellaisen dokumentin tyhjästä nyhjäiseminen. Niin tai näin, nyt kun maito on kaatunut kalliolle, ilo on ylimmillään Venäjän trollitehtaissa.

6 kommenttia:

 1. "Turvallisuuden kannalta järkevä menettely ei saa tukea nykyisestä laista, ja puolustusvoimat on ilmeisesti toiminut turvallisuuden kannalta järkevällä tavalla"

  Puolustusvoimat ei ole ainut työnantaja, jolla on velvollisuus tarkistaa työntekijöittensä taustat. Myös ainoastaan suomen kansalaisuuden omaavilla lienee tarkat turvaluokituksensa siitä millaisiin tehtäviin soveltuvat.

  YLE on ilmeisen tahallisesti halunnut saattaa perussuomalaisen taustan omaavan puolustusministerin hankalaan tilanteeseen isänmaan edusta viis veisaten.

  VastaaPoista
 2. On myös muita kaksoiskansalaisuuksia, jotka ovat ongelmallisia.
  Lehtitietojen mukaan suomalainen aliupseerikoulu (varsinkin pioneeriaselaji) on ollut hyvä ylenemisperuste ISISin joukoissa.

  VastaaPoista
 3. "Ylen vuorenvarmana pitämä dokumentointi voi pitää kutinsa. "

  Arvasitte aivan oikein. Kirjoitin kommenttiini:

  "YLE on ilmeisen tahallisesti halunnut saattaa perussuomalaisen taustan omaavan puolustusministerin hankalaan tilanteeseen isänmaan edusta viis veisaten."

  Eli YLE oli pokeritermein ns. saletissa nokittaessaan.

  Puolustusvoimien olisi pitänyt vain todeta, että turvaluokitukset, jotka koskevat myös suomalaisia, sisältävät kaksoiskansalaisuuteen liittyvän epäilyksen eturistiriidasta.

  Perustuslakifundamentalistit tarttukoot tähän sen kun lystävät.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totesin blogitekstissäni, että Ylen lähde on sähköposti. Jos parempaa dokumenttia ei ole, se on aika heikko yksinään. Mikään ei ole niin helppoa kuin nyhjäistä tyhjästä tuollainen sähköposti. Trollitehtaat ovat olemassa juuri sitä varten.

   Poista
  2. Tilanne muuttui, kun eilisessä TV:n pääuutislähetyksessä Kainuun Prikaatin evl pyyteli anteeksi, kun olivat karsineet kaksoiskansalaisuuden omaavan varusmiehen miehittämättömän (UAV) lennokin käyttäjäkurssilta. Aivan sinänsä hyvällä perusteella oli tehty tärkeä turvaluokitus uudehkon järjestelmän käyttäjäkoulutuksessa.

   Puolustusvoimat antoi turhaan periksi toisin kuin UM.

   Poista
 4. "Montakohan Suomen kansalaista on Venäjän turvallisuusminiöiden ja asevoimien viroissa?" – Ajatuksia herättävä kysymys, kun pohditaan, loukkaisiko Suomi rajoituksilla jotenkin kansalaistensa oikeuksia. Kysehän ei ole vain oikeuksista, vaan niiden kansalaisten turvallisuudesta, joiden rasitteena on (kuulemma vaikeasti irti päästävä) Venäjän kansalaisuus. Sehän on hyvinkin velvoittava, ja velvoitteiden hylkääminen saattaa uhata jopa lähisukulaisia, jos perinteiset suostuttelutavat ovat voimassa. Muutoin: rinnakkaiskansalaisuus maistuu käsitteenä paremmalta kuin kaksoiskansalaisuus.

  VastaaPoista