sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Pikakommentti 12.9.2016: Populismin uusi kärkiryhmä


Sosiaalidemokraattien vihakampanja Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raporttia vastaan syyttää sitä kahdesta synnistä. Upin tutkijat pelottelevat, eivätkä kuvaa Venäjän toimintaa ymmärrettäväksi tekeviä ympäristötekijöitä.

Tämän kritiikin mukaan on siis niin, että jos ympäristössä näkyvä todellisuus alkaa pelottaa, syy on totuuden kertojan. Ennen vanhaan ikävän viestin tuoneet kuriirit tapettiin.

Jos lain rikkojan toimintaa ymmärrettäväksi tekevät argumentit oikeuttavat lain rikkomiseen, murhasta syytetyn pitäisi päästä pälkähästä osoittamalla toimineensa loogisesti, ja että uhri oikeastaan ansaitsi kohtalonsa.

Tutkimalla Hitlerin ja Stalinin politiikan ympäristötekijöitä päädytään ilman kovin suurta ponnistusta siihen, että Stalinilla oli järkevät perusteet hyökätä Suomeen 1939 ja Hitlerin Barbarossa-hyökkäys Neuvostoliittoon 1941 oli täysin loogista toimintaa.  

Populismi on kehittänyt kaksi vuorenvarmaa taktista väistöliikettä, jotka sopivat mihin tahansa tilanteeseen. Ensinnäkin se vaatii, että ihmisten mukavuudentunnetta ei saa häiritä. Tämän vakuudeksi se on kehittänyt liturgisen vakiolauseen, jonka mukaan mikä tahansa sille ikävä väite on irrotettu ympäristöstään.

Turvallisuuspoliittinen keskustelu on keikahtanut erikoiseen asentoon. Sosiaalidemokraattien kärkiryhmä paahtaa populismia täysillä kierroksilla. Perussuomalaisilla on näkyvä asema rationaalisuteen pyrkivän turvallisuuspolitiikan johtoryhmässä.


Vähän pelottaa ajatella sitä ikuista totuutta, että tämän päivän oppositio on huomenna hallitus. Mutta toisaalta. Viime vuoden suuri poliittinen mullistus toteutui niin, että populistit ryntäsivät liput liehuen hallitukseen, ja sitten he rupesivat toteuttamaan melko järkevää politiikkaa.

2 kommenttia:

 1. Internetin aikakaudella Venäjän trollit ja heidän hyödylliset idioottinsa korvaavat Kominternin.

  Se piti huolen siitä, että Stalinilla oli sekä Iso-Britanniassa että USA:ssa molempien maiden päämiehiä lähellä olevia informantteja, jotka etukäteen raportoivat Moskovaan omien päämiestensä agendat tuleviin liittoutuneiden päämiesten neuvotteluihin.

  Putin hykertelee huomatessaan miten suuri kannattajakunta hänellä on sekä demarien että kepun keskuudessa.

  VastaaPoista
 2. Kotidemarimme (vrt kotikommunistit) eivät taida tietää, että Naton nykyinen pääsihteeri Stoltenberg on taustaltaan demari.

  Ja lähempänä kotimaassa Jaakko Iloniemi, joka totesi edellisessä kultarantaseminaarissa Esko Aholle, joka suositti idänpolitiikassamme The Slow Thinkingiä (E A oli ilmeisesti lukenut sen nimisen kirjan): Että eikö tässä nyt jos missään ole ajateltu ainakin neljännesvuosisata hitaasti.

  Kahden jytkyn takana on ollut perusisänmaallisuus esimerkiksi henkilömiinoista luopumisen vastustaminen. Asia, jossa kokoomuksenkin tahto oli Halosen punaisen esiliinan taskussa.

  Arvostin korkealle entisen puolustusvoimien komentajan lausunnon miinakielto asiassa.

  Kun asia oli tuore olin erään sotainvalidien sairaskodin isännistön kokouksessa. Mukana oli puheenjohtajan lisäksi kolme jalka-amputoitua. Pj kysyi isännistöltä mielipidettä Ottawan sopimuksesta. Kaikki pitivät siihen liittymistä hullun puuhana.

  VastaaPoista