keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Kolumni: Historian taju ja propagandan vale

Etelä-Suomen Sanomat 8.9.2016

Historian taju ja propagandan vale

Sodan aikana Neuvostoliiton Suomeen suuntaamat radiolähetykset oli viritetty sellaiseen proletaariseen hurmokseen, että propaganda muuntui parodiaksi. Vielä sodan jälkeisen ajan lapsetkin tiesivät vanhempiensa kertoman perusteella kiihkeällä paatoksella paasanneen Moskovan Tiltun radiopakinoista. Synkän sodan aikana suomalaisilla ei juuri muita naurun aiheita ollutkaan. 

Tämä tuli mieleen kansainvälisessä lehdistössä kiertävistä tiedoista Venäjän Ruotsissa järjestämästä propagandahyökkäyksestä. Se on vastaisku Yhdysvaltain ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä tekemälle aiepöytäkirjalle.  Suomi on solmimassa samanlaista sopimusta, joten Ruotsissa nähtyjen sepitelmien kaltaista voi olla täälläkin odotettavissa.

Toisin kuin mikään muu taho, venäläisten Ruotsissa levittämä propaganda tietää kertoa, että Yhdysvallat on salaa saanut oikeuden varastoida ydinaseita Ruotsiin, ja hyökätä isäntämaalta lupaa kysymättä sen maaperältä Venäjälle. Venäläisen tiedon mukaan viranomaiset evät voi nostaa syytteitä kun jenkkisotilaat alkavat raiskata ruotsalaisia naisia.

Enää puuttuu vain kuvaus ristiinnaulituista pikkulapsista, joka on propagandistien vakioaineistoa kautta aikojen. Sitä on viime vuosina käytetty ainakin Syyrian ja Itä-Ukrainan sodissa. Ei olisi ihme jos Venäjän trollit vielä jatkaisivat sen kierrätystä. 

                                            x                    x                    x

Ilmiselvään hölmöyteensä kaatuva pöhköpropaganda on oikeastaan melko vaaratonta. Moskovan Tiltun menetelmillä ei pitkälle pötkitä. Mutta on myös älykästä propagandaa. Se naamioituu uutisilta näyttäviksi mielenkiintoisiksi ja yllättäviksi toteamuksiksi, jotka kuin huomamatta uivat uutisten päivittäisessä virrassa. 

Älykään valehtelun onnistuminen perustuu siihen, että ihmisten enemmistö tietää sittenkin melko vähän voimapolitiikan toimintatavoista ja sodankäynnin logiikasta. Moni pelästyy kohdatessaan outoja asioita tutussa ympäristössä. Viisas propagandisti hyödyntää kohteena olevan yhteiskunnan huonoa tiedon tasoa ja voi päästä hallitsemaan sen mielipidekenttää, varsinkin kun kohdemaan populistit auttavat vierasta propagandaa sitä itsekään ymmärtämättä.

Siksi Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportti korostaa suomalaisten henkisen kriisinkestokyvyn merkitystä. Siihen tarvitaan kykyä tunnistaa ja torjua uutispropagandan valeet. Pohjimmiltaan se on terveen järjen käyttöä arkipäivän elämässä. Siinä auttaa merkittävästi historian edes pinnallinen tuntemus. Menneisyyden ymmärtäminen luo kykyä arvioida nykyhetken tapahtumien keskinäisiä vaikutussuhteita, ja auttaa paljastamaan uutisvirrassa kulkevan propagandan.

                                            x                    x                    x

Suomi on propagandisteille pehmeä kohde siksi, että se on ajautumassa epähistoriallisuuden tilaan. Lukioiden uusimmissa opetussuunnitelmissa historian osuus uhkaa kutistua lähes olemattomiin. Se on vaarallista. Kysymys ei ole vähemmästä kuin kansakunnan henkisestä selviytymiskyvystä.

Historiatietoisuuden tila ei parane pelkästään väljentämällä tuntikehyksiä ja pakkaamalla oppikirjoihin lisää tietoa. Tiedän kokemuksesta, miten vaikeaa on kirjoittaa historian oppikirja, joka käytettävissä olevassa äärimmäisen vähässä tilassa pystyisi avaaman älyllisen näkymän historian perusolemukseen ja ajatussisältöön.

Tässä onnistuminen riippuu ratkaisevasti koulun opettajien kyvystä houkutella oppikirjan tieto jännittävään hengen lentoon. Parhaatkaan kirjat ja väljinkään tuntikehys eivät tuota tällaista tulosta elleivät yliopistot jatkuvasti terästä kykyään kasvattaa opettajia, jotka pystyvät luomaan koulujen historianopiskeluun älyn iloista vetoa. Historian opettajien koulutus on propagandan vastaisen taistelun eturintamaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti