torstai 8. syyskuuta 2016

Pikakommentti 8.9.2016

Ylilyönti ja alisuoritus

Kannattaa lukea sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinteen Vieraskynä-kirjoitus tämän aamun Helsingin Sanomissa. Se on tärkeää siksi, että oppositiojohtajilla on taipumus päättyä pääministeriksi. On hyödyllistä käydä katsomassa, millainen on ehkä seuraavan pääministerimme turvallisuuspoliittinen maailmankuva.

Rinne kertoo ihan itse huomanneensa, että Venäjän politiikka on muuttunut. Hän pahoittelee sitä, että Ulkopoliittisen instituutin tutkijat eivät Venäjä-raporttia tehdessään ole päätyneet yhtä terävään huomioon. Mitähän raporttia hän oikein on lukenut tätä tekstiä tehdessään, ja mistähän instituutista ovat peräisin hänen kirjoituksensa perustiedot.

Rinnettä ahdistaa kun raportti antaa pelkoja herättävän kuvan Venäjästä. Sellaista opetettiin paheksumaan jo Suomi-Neuvostoliitto-Seuran uneliaissa rauhanseminaareissa. Nykyisin näköpiirissä olevista asioista puhutaan asioina, vaikka ne ovat kauheita. Onneksi kaikki eivät sentään vaikene, vaikka vähän pelottaisikin.


Rinteen kirjoituksen toruskeleva otsikko moittii Ulkopoliittisen instituutin raporttia ylilyönniksi. Hän käy urheaan vastahyökkäykseen kaikkien aikojen alisuorituksella. 

2 kommenttia:

 1. Kauhistuttava ajatus Rinne pääministerinä ja Vanhanen pres...

  Demarit elävät edelleen Halosen viitoittamaa aikaa ja Kepu ei uskalla tulla tälle vuosituhannelle auvoisesta YYA-ajasta.

  Jokunen vuosi sitten, kun Vanhanen oli hetken aikaa puolustusministeri TV:n lauantaiaamussa häneltä kysyttiin Natosta.
  Hän vastasi jotakuinkin sanatarkasti että Natojäsenyys on poliittinen ei taloudellinen kysymys, mutta kun se tulee niin kalliiksikin. Eli hän sivulauseessa kielsi päälauseensa väitteen.

  Nyt kaasuputki 2:n asiassa hän ei e3des tajua, että poliittinen asetelma on nyt aivan toinen kuin ensimmäisen putken aikoihin, jolloin se sivuutettiin vain ympäristöasiana, jota nytkin Vanhanen jo yritti tarjota.

  VastaaPoista
 2. Jarmo Mäkelän kolumni HS:ssa (aiemmin häneltä oli YLE:ssä ohjelma Venäjän verkossa) on jälleen karseata luettavaa.

  Venäjä rinnastaa meidät avoimesti Ukrainaan, Moldovaan ja Georgiaan. Mikä pahinta ilmassa on myös enteitä siitä, että asioistamme aletaan sopia päittemme yli. Kolumnissa Venäjän ehdotus Saksalle TAE-sopimuksen jatkamisen hinnaksi: Suomen suomettaminen. Lisäksi uhkana on Trumpin ja Putinin mahdolliset vastaavat suhmuroinnit.

  Voiko maa enää surkeammin korttinsa pelata kuin Suomi on tehnyt viimeisen neljännesvuosisadan aikana kepun ja vasemmistomme johdolla.

  Luullaanko todella, että tällä menolla kykenemme houkuttelemaan maahan länsimaisia investointeja.
  EU:n johtama holtiton maahanmuuttokin lisää epävarmuutta.

  Monet entisen Varsovan liiton maat toimivat paljon rationaalisemmin Natojäsenyyden lisäksi myös viimeksi mainitun asian suhteen.

  VastaaPoista