maanantai 5. kesäkuuta 2023

TAAS VÄÄRÄÄ TIETOA AHVENANMAASTA

TV1:n A-Studiossa 5.6.2023 tohtori Kimmo Kiljunen osoitti tietämättömyyttä tai välinpitämättömyyttä käsittelemänsä asian perusfaktoista. Jo toista kertaa Ylen keskusteluohjelmassa hän väitti Ahvenanmaan aseettomuuden ja puolueettomuuden perustuvan Krimin sodan päätteeksi 1856 tehtyyn Pariisin rauhaan. Hänellä ei näytä olevan aavistustakaan siitä, mistä silloin sovittiin.

 Näyttää siltä, että tohtori Kiljunen ei ole lukenut tai ymmärtänyt niitä dokumentteja, joista näkyy, mitä 1856 Pariisin rauhanneuvotteluissa tapahtui. Krimin sodassa hävinneen Venäjän keisari joutui lupaamaan sodan voittajille, että Ahvenanmaalle ei rakenneta rannikkolinnakkeita eikä laivastotukikohtia. Siinä ei ole halaistua sanaa aseettomuudesta tai puolueettomuudesta. Keisari Aleksanteri I ilmoitti sitoumuksensa velvoittavan vain häntä itseään ja hänen seuraajiaan Venäjän valtaistuimella. Viimeisen Romanov-suvun edustaajan luovuttua Venäjän keisarikunnan kruunusta tämä lupaus ei velvoita tai oikeuta ketään mihinkään.

 Venäjän sotavoima miehitti Ahvenanmaata ensimmäisen maailmansodan loppupäiviin asti. Sen asevoimat äkseerasivat tukikodissaan, kuten kaikkialla Venäjän hallussa olevilla alueilla. Venäjä alkoi rakentaa rannikkotykistölinnakkeita Ahvenanmaalle muutamia vuosia ennen ensimmäisen maailmansodan alkua. Ahvenanmaa ei todellakaan ollut aseeton eikä puolueeton. Niin kauan kuin Venäjän keisarikunta oli olemassa, sen monarkki hallinnoi Ahvenanmaata kaikin tavoin, myös sotilaallisesti.

 Kannattaa olla varuillaan aina kun tohtori Kiljunen puhuu Ahvenanmaan aseettomuudesta ja puolueettomuudesta. Hän joko ei tiedä, mistä puhuu, tai ei välitä siitä, mitä tietää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti