keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

OIKEISTON UUSI ALKU

22.6.2023 Etelä-Suonen Sanomat

Vasemmisto kauhistellee, kun Kokoomus rymistelee. Huomiotta jää sellainen yksityiskohta, että oikeiston harvinaisen suuri vaalivoitto osoitti kansan tahdon. Se oli nöyryyttävä tappio vasemmiston yleiskriittisille ryhmille, vaikka sosiaalidemokraatit menestyivät ihan hyvin.

Julkisen talouden tervehdyttämisen olisi pitänyt alkaa jo monta hallituskautta sitten. Kaikki puolueet ovat vastuussa siitä, että asioita ei hoidettu aikanaan järkevästi.

Viimeksi koettu velkaryöpsähdys alkoi pandemiakriisistä. Siihen tautiin ei tiedetty käypää hoitoa myöskään taloudenpidossa. Mikä tahansa hallitus olisi kompastellut tuollaisessa tilanteessa. Kansanterveys maksaa sen, minkä se maksaa, ja se pitää vaan kestää.

Velkakriisiä kiihdytti Venäjän militaristisen perusolemuksen armoton paljastuminen ja Nato-jäsenyyden tarjoama mahdollisuus tasapainottaa hankalan naapurin aiheuttamaa epävakautta. Turvallisuus maksaa, ja se pitää vaan kestää.

Mikään hallituskoalitio ei olisi voinut välttyä näiden akuuttien ongelmien aiheuttamilta kustannuksilta. Kurjuus kasvoi aivan hurjaksi siksi, että sen alkaessa valtiotalous oli jo valmiiksi kuralla. Nyt oikeiston ryhtiliikettä kauhistelevat oppositioryhmät ovat osavastuussa siitä, että hallituksessa ollessaan antoivat velkataakan kasvaa.

Kun välttämätön ryhtikuuri alkaa vasta nyt, olisi kohtuullista, että oppositio edes hiljaisella myötäelämisellä tukee hallitusta sen taistellessa kansana tahdon mukaisesti kohti nykyistä parempaa elämää.

x x x

Hallitusneuvottelujen tiukat käänteet ei eivät lupaa hyvää uuden ministeristön yhteiselolle. Perussuomalaisten johto pystyi tiukan paikan tullen osoittamaan edes jonkinlaista kansalaiskuntoa. Puolueen aatteellisesti kirjavan jäsenkunnan pysymine hallitustyöskentelyn vauhdissa mukana on kuitenkin suuri arvoitus. Ennusmerkit eivät lupaa hyvää.

Orpon velvollisuus oli aloittaa rankka kuuri. Se sattuu, ja järkyttää pahimmin kaikkein huonoimmassa asemassa olevien perheiden elämää. Hallitusohjelmassa on ideoita vaikeimpiin tilanteisiin joutuvien elämän helpottamiksi, mutta ne eivät riitä.

Ammattiyhdistysliike voisi osallistua talouden korjaustalkoisiin käyttämällä lakkoiluun korvamerkittyjä rahastojaan vaikeuksissa olevien jäsentensä auttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti