keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

AHVENANMAA VAPAAKSI VENÄJÄN KONSULAATISTA

8.6.2023 ESS

Ulkoministeri Pekka Haavisto näyttää Ahvenanmaan konsulaatin asemaa käsitellessään lukevan poliittista tilannetta kummallisesti. Hän arvioi sitä samalla tavalla kuin presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja lukivat toimikausillaan Venäjän lähiulkomaapolitiikan vaikutusta suomen Nato-harkintaan.


Venäjä kaappasi parissa vuosikymmenessä neljältä lähialueensa valtiolta Transnistrian, Tšetšenian, Abhasian, Etelä-Ossetian, Krimin, Donetskin ja Luhanskin. Baltian maat lukivat tilannetta kylmin silmin ja mieli kirkkaana. Ne ymmärsivät, mitä Venäjän rajanaapuruus merkitsee Natoon kuulumattomalle maalle, ja liittoutuivat pikavauhdilla länteen. Halonen ja Tuomioja lukivat tilanteen niin, että ei se mitään, kun Suomella on Kremlissä niin hyvä ystävä.

Ulkopolitiikan avainhenkilöt ovat lukeneet turvallisuustilannetta samalla tasolla kuin Jukolan pojat lukivat ABC-kirjaa lukkarin koulussa.

X X X

Itämeren alueen historiaa tunnetaan Suomessa todella huonosti, ja Ahvenanmaalla vielä huonommin Venäjän Maarianhamina-konsulaatti syntyi, kun Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalin ja ulkoministeri Vjatšeslav Molotov pakottivat sodalla uhaten Suomen suostumaan konsulaatin perustamiseen Ahvenanmaalle, eikä se ollut mikä konsulaatti tahansa.

Se taitaa olla maailman ainoa konsulaatti, jolla on oikeus pitää palveluksessaan tiedustelu-upseereita. Heidän tehtävänään oli varmistaa, että Ahvenanmaa on aseeton ja helppo saalis Kremlille silloin, kun siellä päätetään miehittää Ahvenanmaa. Tämä valmius näyttää olleen Venäjän konsulaatilla 1970-luvulle asti. Viime aikoina sitä ilmeisesti ei ole ollut, muta Suomelle talvisodan jälkeisessä ahdingossa pakotettu sopimus on edelleen voimassaa. Sen mukaisesti Venäjä voi koska tahansa elvyttää Maarianhaminan konsulaattinsa tiedustelutukikohdaksi, jos se kuvittelee pystyvänsä sillä lamauttamaan Naton tukeman Suomen puolustuksen.

Venäjän Ahvenanmaa-konsulaatilla ei enää ole sotilaallista merkitystä. Natolle se on ilmeisesti tyhjänpäiväinen pikkujuttu. Silti se on Suomen suvereniteetin törkeä loukkaus. Nyt on oikea hetki vapautua

Tässä asiassa toimitusministeristö ei tietenkään voi toimia omin päin, mutta suurlähettiläs Hannu Himanen on todennut, että asia olisi hoidettavissa normaalilla menettelyllä. Tasavallan presidentin johdolla toimiva hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan valiokunta voisi esittää eduskunnalle Venäjän Maarianhamina-konsulaatin sulkemista. Huhtikuussa valitulla eduskunnalla on täysi valta antaa toimitusministeristön tehtäväksi toimia Ahvenanmaan asiassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti