keskiviikko 4. tammikuuta 2023

PUTININ HYÖKKÄYS VOI PÄÄTTYÄ KUIN TALVISOTA

  5.1.2023 Etelä-Suomen Sanoma

Ukrainan sotilaallinen osaaminen, päättäväisyys ja kestävyys ihastuttavat aina vaan uudelleen. Vaimea toivo herättää uhkarohkean ennusteen.

Viime aikoina Ukrainan viestintä on korostanut rintamasodan kiivautta ja ilmatorjuntansa tehokkuutta. Venäjän ohjus- ja drone-hyökkäyksistä saattaa reaaliajassa tulla tietoa joko 140:stä tai 80:stä lentävästä kohteesta, joista on tuhottu puolet tai enemmän. Jokin tässä ei aina ihan täsmää.

Vahva viestintä itäisen ja koillisen rintaman ja ilmasodan kiivaudesta voi tarkoittaa, että seuraava yllätys onkin etelässä. Ukraina on syksyn mittaan hankkiutunut hyökkäysasemiin, ja osoittanut kykynsä iskeä kaukana rintaman takana oleviin arvokkaisiin kohteisiin tutkien katvealueessa lentävillä täsmäaseilla. Jos Ukraina käyttää näitä vahvuuksiaan Krimillä, toivon menestystä.
x x x
Uljaasta sankaruudesta huolimatta Ukrainan ennuste on huono. Sen siviilirakennetta törkeästi terrorisoiva Putinin ilmasota jauhaa ajan mittaan koko maan perusrakenteen, jos ei ihan kivikauden niin keskiajan tasolle kuitenkin. Tämä ilmenen fakta johtaa päättelyyn, joka raastaa sydäntä.

Barbaarinen sodankäynti antaisi täydet perusteet erottaa Venäjä YK:sta ja vaatia Putinia palauttaman vallatut alueet Ukrainalle, mutta Venäjä on osoittanut vähät välittävänsä kansainvälisen yhteisön päätöksistä.

Putinille kannattaisi ehkä tarjota mahdollisuus pitää Krim. Hän voisi myydä tämän kotiyleisölleen suurena voittona, vaikka joutuisi samalla palauttamaan muut kaappaamansa alueet. Venäjä ei ole onnistunut tuhoamaan Ukrainan valtiota ja kansallista identiteettiä.

Kuten presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan totesi, Stalinilla oli talvisodassa sama ongelma kuin Putinilla nyt Ukrainassa. Suomi säilytti ydinalueensa ja yhteiskuntansa perusrakenteen. Dimitri Šostakovotšin sovittamat suomalaiset kansanlaulut jäivät esittämättä puna-armeija voitonjuhlassa Helsingissä. Stalin julisti Karjalan kaappauksen suureksi saavutukseksi ja vaikeni surkean sotansa häpeästä.

Krimin menetys loukkaisi ukrainalaisia yhtä verisesti kuin Karjalan luovutus aikanaan suomalaisia, mutta Suomi pystyi säilyttämään itsenäisyytensä ja läntisen demokratian ilman menettämäänsä maakuntaa. Se onnistuisi myös rohkeutensa ja voimansa osoittaneelle Ukrainalle.

Krim on joskus ennenkin kuulunut Venäjälle, samoin kuin Karjala oli välillä osa Venäjää. Putin joutuisi kuitenkin luopumaan verisesti valtaamistaan Ukrainan alueista ja kärsimään muutkin sodan hirmuiset tappiot. Törkeästä hyökkäyssodasta joutuu aina maksamaan sentään edes jotakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti