torstai 19. tammikuuta 2023

VENÄJÄN SOTA UKRAINASSA ON KOKO EUROOPAN KRIISI

20.1.2023 Etelä-Suomen Sanomat

Ukrainan viestintä mittavan sotilaallisen avun kiireellisestä tarpeesta alkaa saada epätoivosta kertovaa sävyä. Venäjän barbaarisesti totaalinen sota on tuhoamassa kaiken maan tasalle. Katastrofi lähenee. Ukrainan tukeen korviaan myöten sitoutuneelle lännelle kasautuu massiivinen paine reagoida uhkaavaan tilanteeseen rajusi, mutta miten rajusti se voi toimia?

Saksan valmius toimia tilanteen mukaan näyttää ihmeen huonolta. Se tuntuu tarjoavan Ukrainalle varmuusvarasoistaan vanhoja panssarivaunuja, joita ei voi lähettää sotaan ilman peruskorjausta. Siis sutta ja sekundaa pahassa ahdingossa taistelevalle kansalle.

Ei voi olla niin, että Saksan puolustusvalmiudessa olevat ja miehistön harjoittamiseen osoitetut panssariyksiköt ovat niin vajaakuntoista, että tarvitsevat noin vuoden puolustuskäskyn toteuttamiseen taistelukentällä?

Eikö Saksassa ymmärretä, millainen paikka Eurooppa on, ja mitä varten Nato on olemassa? Jos todetaan, että Ukraina tarvitsee Euroopan pelastamiseen järeintä mahdollista panssarivoimaa, se tarkoittaa, että Naton puolustuksen painopiste on Ukrainassa.

Ukrainan puolustus on Euroopan tulevaisuuden ytimessä. Yhdysvaltain loputtomalta tuntuva avustusaktiivisuus ei riitä. EU:n rooli alkaa korostua yhä vahvemmin. Kysymys on konkreettisesti paitsi Ukrainan elämästä ja kuolemasta, myös Euroopan unionin reaalipoliittisesta uskottavuudesta. EU:n on otettava avoimesti sotilaallinen asento, ja se on outo rooli sivistyneellä demokratialla ylvästelevälle järjestölle.

EU:n pitää organisoida jäsenvaltioidensa sotilaallinen tuki Ukrainalle massiiviksi ja konkreettiseksi toiminnaksi. Se ei olisi Naton pullistelua Venäjälle vaan eurooppalaisen identiteetin itsepuolustuksen tärkeä rakennetekijä.

Tehokkaan panssarivoiman luovutus Ukrainalle on toteutettava käytännössä niin nopeasti, että se pystyy lamauttamaan asevarastojen hiipumisesta ja sotilaallisen osaamisen puutteesta kärsivän Venäjän hyökkäykset. Se avaisi mahdollisuudet vallata takaisin Venäjän kaappaamat Itä-Ukrainan alueet.

Järeän asevoiman siirto Ukrainan tueksi ei tehoaisi riittävän nopeasti, elleivät huippuluokan panssarivaunuilla sotimisen osaava miehistö, vaunujen huolto-organisaatio ja sen henkilöstö siirry panssarivaunujen mukana Ukrainan rintamille. Se merkitsisi henkilötappioita myös länsivalloille. Ei ole helppo yhtälö.

Jo matalalla profiililla osallistuminen tällaiseen isoon kansainväliseen operaatioon tukisi Suomen turvallisuutta. Kaikkia Venäjän naapurimaita uhkaa se voima, joka nyt tuhoaa Ukrainaa. Julmasti hyökkäävän sotavoiman lamauttaminen Ukrainassa rajoittaisi Venäjän mahdollisuuksia häiriköidä Itämerellä ja uhata Suomea. Emme voi jättäytyä syrjään koko Europan puolustuksesta, koska olemme asettumassa Naton jäseneksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti