perjantai 10. kesäkuuta 2022

SOTAVUOSINA AHVENANMAA EI OLLUT ASEETON

11.6.2022 Helsingin Sanomat julkaisi tänään mielipidesivuillaan kommenttini lehden pääkirjoituksen huolimattomasta sananvalinnasta.

Helsingin Sanomien pääkirjoitukseenkin näyttää 9.6.2022 eksyneen monissa yhteyksissä toistettu hokema, jonka mukaan Ahvenanmaa olisi demilitarisoitu vuonna 1856. Silloin Venäjä keisari Aleksanteri II joutui lupaamaan Krimin sodan voittajille, että Ahvenanmaalle ei rakenneta linnakkeita.

Alueesta tuli siis linnoittamaton, mutta Venäjän sotaväki miehitti Ahvenanmaata ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheisiin asti.

Vastoin vuoden 1856 lupausta Ahvenanmaan linnoittaminen alkoi 1900-luvun alussa ja rakennustyö tehostuivat sodan alettua 1914. Venäjän sotavoimat miehittivät aluetta ja Venäjän keisari oli sen hallitsija, kuten Suomenkin.

On ymmärrettävää, että ahvenanmaalaiset pyrkivät luomaan sellaista mielikuvaa, että saarten aseettomuuden ja puolueettomuuden historia alkoi 166 vuotta sitten.

Asiapohjaa tämän mielikuvan luomiselle ei ole. Sen aikoi vasta 1921 kun Genevessä solmittiin siitä säätävä sopimus. Ja sen jälkeenkin aseettomuus ja puolueettomuus koskivat vain tilanteita, joissa Itämerellä vallitsi rauha.

Toisen maailmansodan aikana Suomi vastasi Ahvenanmaan puolustuksesta Geneven sopimuksen mukaisesti. Silloin Ahvenanmaa ei ollut aseeton eikä puolueeton, vaan Suomen aseistama ja puolueellinen Suomen puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti