sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Aluevaalin merkitys

Ennen kuin turvallisuuspolitiikan innokas harrastaja uuvahtaa aluevaalien tulosvalvojaisiin annettuja ääniä on tiedossa vähän yli 80 prosenttia. Tällainen olento seuraa tilannetta lähinnä siltä kannalta, mitä nyt näkyvät puolueiden voimasuhteet voisivat ehkä merkitä vuoden päästä odottaviin eduskuntavaaleihin ja niistä seuraavaiin hallituskuvioihin.

Annettuja ääniä on tiedossa vähän yli 80 prosenttia. Tämän jakauman toteutuminen lopullisessa vaalituloksessa voisi merkitä perinteisten suomalaiskansallisten demokraattisten puolueiden historiallista voittoa. Sillä voi olla aluepolitiikkaa laajempaa merkitystä.

Kokoomus, demarit ja keskusta ovat kantaneet päävastuun Suomen selviämisestä toisen maailmansodan ja kylmän sodan ahdingosta. Näiden puolueiden yhteistoiminta on ollut länsimaista demokratiaa parhaimmillaan.

Aluevaalien tulos voi heijastaa tämän suuntauksen jatkumista hallituspolitiikassa lähivuosi, turvallisuuspolitiikan kylmäpäistä, Suomen etuun keskittyvää linjanvalintaa. Aluevaalitulos voi olla rohkaiseva etiäinen Nato-keskustelun lopputuloksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti