torstai 24. kesäkuuta 2021

KAUHUN TASAPAINON UUSI ULOTTUVUUS

Etelä-Suomen Sanomat 24.6.2021  

Ihmettelin, kun presidentti Joe Biden kertoi antaneensa Geneven huippukokouksessa kollega Vladimir Putinille listan kuudestatoista kohteesta, joihin suuntatutuvaa kyberhyökkäystä Yhdysvallat ei hyväksy. Tuntui avuttomalta, mutta tässä voikin olla niin iso uusi asia, että sitä on vaikea hahmottaa.

Ennen huippukokousta Biden näyttää todenneen Naton johdon kanssa, että järeän luokan kyberhyökkäykseen voidaan tietenkin vastata järeästi, mutta se ei ehkä ole järkevää. Loputonta kostoiskujen ketjua olisi vaikea voittaa.   

Genevessä Biden kysyi Putiniltaa, miltä tuntuisi, jos ”kiristysohjelma iskisi öljykentiltäsi tuleviin putkiin”. Putinin ymmärsi, mistä puhuttiin, ja vastasi: ”Asialla on merkitystä, eikä kysymys ole vain omista eduista”. 

                                                              x                        x                    x                   

Valkoinen talo on lähettänyt Kremliin kiukkuista palautetta presidentinvaalien hakkeroinnista, mutta Venäjä kiistää kaiken ja vaikenee. Yhdysvaltain massiivisen öljyputkiston lamauttanut kyberisku aiheutti raivonpurkauksen Washingtonissa, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Putinin ymmärtäväinen suhtautuminen Bidenin lausumiin Genevessä voi ehkä tarkoittaa, että Kremlissä on samoja voimattomuuden tuntemuksia kuin Valkoisessa talossa.   

Lännen tiedustelu on pystynyt selvittämään komentoketjun ja ohjusteknologian yksityiskohdat, jotka liittyvät malesialaisen Boeing 777-konen tuhoon sen ylittäessä Venäjän hallitsemaa Donetskin aluetta heinäkuussa 2017. Venäjä vannoo viattomuuttaan ja vaikenee.

Britit ovat paljastaneet Venäjän huippuagenttien henkilöllisyyden ja liikkeet ennen Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä epäonnistunutta myrkytysyritystä Salisburyssä maaliskuussa 2018. Näistä tiedustelu-upseereista on nähty turvakameroille tallentunutta live-kuvaa läntisissä uutislähetyksissä. Venäjälle mikään ei todista mitään.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyitä väijyneiden myrkkyagenttien liikkeet Keski-Aasian paikallislennoilla ovat lännessä julkista tietoa. Kaiken kukkuraksi yksi näistä kuoleman läheteistä on laverrellut lännen tutkijoille Navalnyin epäonnistuneen myrkytysyrityksen yksityiskohdista.

Putin joutuu ottamaan huomioon, että Yhdysvalloilla voi olla kiusallista tietoa muistakin asioista kuin Boeing 777:stä, Salisburystä ja Omskista. Venäjä on tässä hiljaisessa sodassa yhtä avuton kuin Yhdysvallat.   

Kybersota on samanlainen ilmiö kuin supervaltojen strategiset ydinohjusjärjestelmät. Molemmilla on kyky massiiviseen hyökkäykseen ja vastahyökkäykseen kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa tilanteissa. Ne eivät voi kuitenkaan laukaista strategista ydinasehyökkäystä, sillä se pakottaisi kohteen vastaiskuun sammalla mitalla. Kumpikaan ei voi voittaa sitä sotaa.

Nyt kybersodassa on ehkä syntymässä samanainen kauhun tasapaino, joka on estänyt kaasu- ja ydinaseiden käytön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti