keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

PUTININ KRIISI MUUNTUU JS SYVENEEE

Etelä-Suomen Sanomat 15.4.2021

Presidentti Vladimir Putinilla on outo ongelma. Hän on julkisesti osoittanut tottuneensa siihen, että hallinnon epähenkilöiksi toteamat toisinajattelijat kuolevat. Nyt näin ei tapahtunutkaan, ainakaan vielä.

Pahalta näyttävään tilaa joutuneen Aleksei Navalnyin kuolema ei vapauttaisi Venäjän hallintoa ahdingosta, pikemminkin päinvastoin. Tietysti se nostaisi lännessä uuden vastalauseiden myrskyn, mutta siihen on totuttu. Sanktioita tulisi lisää, mutta ne jäävät marginaaliin, kuten ennenkin.

Navalnyin kuolema olisi Putinille vaarallinen siksi, että Venäjän sisäinen reaktio siihen on arvaamaton, ja ilmeisesti synkeä. Suuttuneiden ihmisten rauhalliset mielenosoitukset on tähän asti nujerrettu tylyttämällä. Nyt ollaan niin tiukassa tilanteessa, että perinteinen pamputus kadulla ja jatkokäsittely putkassa voi huomamatta luisua verilöylyksi, kuten Myanmarissa. Siitä voisi tulla iso ongelma Putinin hallinnolle.

Navalnyi on hienosta profiilistaan huolimatta outo ilmiö Venäjän oppositioryhmien joukossa. Hän on liian populistinen kelvatakseen minkään aatteellisten liikkeen kumppaniksi. Mielenosoittajien suuri osa on ilmeisesti vastustamassa Putinia, eikä niinkään tukemassa Navalnyitä.

Kurittamalla Navalnyin joukkoja Putin kiusaa monenkirjavan opposition pientä osaa. Se ei riitä. Hän joutuu kiristämään otettaan, ja tekee sen kuten ennenkin. Kun Krimin kaappaus seitsemän vuotta sitten onnistui hänen kannaltaan täydellisesti, hän yrittää nolata taas Ukrainaa siirtääkseen Navalnyi-kriisin syrjään ennen sen kärjistymistä. Sota Itä-Ukrainassa on kuitenkin venäläisille täysin eri asia kuin Krimin kaappaus aikoinaan.

x x x
Ukrainan presidentin hätäinen ja ilmeisetsi valmistelematon avunpyyntö Yhdysvalloilta hämäsi hänen kollegansa. Presidentti Joe Biden lupasi Ukrainalle tukensa ilman ehtoja, rajaamatta ja yksilöimättä.

Tällainen avoin sekki Ukrainalle oli makupala Putinille. Hän voi hehkuttaa nyt täysillä, että Nato hyökkää. Vanhojen oppien mukaan kansan pitäisi ryhmittyä presidenttinsä johdolla lipun ympärille, mutta nyt se ei ehkä ole ihan varmaa.

Bidenin uljas lupaus näyttää olevan vain presidentin mielipide. Puolustushallinto ei pidä Venäjän joukkojen liikkeitä hyökkäävinä, sillä sellaista ei yleensä mainosteta etukäteen. Vaikka propagandamyllyt jauhavat kiivaasti, sotilaallinen yhteenotto Ukrainan rajoilla ei ilmeisesti ole vielä tulossa. Moskova pyrkii ensin neuvottelupöytään ja pehmittää Kieviä suopeaksi.

Ukraina on saarrettu kaikilta suunnilta, Donbassista, Krimiltä, Transnistriasta ja Valko-Venäjältä. Kauhea tilanne, mutta silti vain paikallinen kriisi. Kaikki voi muuttua, jos Yhdysvallat toteuttaa kautta rantain esittämänsä ajatuksen todelliseen sodankäyntiin pystyvän laivasto-osaston siirtämisestä Mustallemerelle.

Silloin Itä-Ukrainan paikallisesta kriisistä kehittyisi strateginen uhka Venäjän ydinalueille. Se olisi Yhdysvalloille ihan erilainen operaatio kuin Ukrainan joukkojen avustaminen sen kaikilla rajoilla. Se voisi toimia omin neuvoin ja täysillä. Mustanmeren horisontissa on supervaltojen yhteenotto, ja se ei lupaa hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti