keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

EI OLE HELPPOA PUTINILLAKAAN

Etelä-Suomen Sanomat 29.4.2021
Länsi kauhistui Venäjän joukkojen äkillisestä ja massiivisestä lisäyksestä Itä-Ukrainan rajalla ja Krimillä. Venäjä ilmoitti kuitenkin, että menossa oli tavallista suurempi sotaharjoitus. Länsi ei tietenkään uskonut, ja sitten ilmeni, ett asia olikin tällä kertaa juuri niin kuin Venäjä kertoi.
Ehkä tilanteen näin nopea purkaminen ei ollut alun perin tarkoitus. Ilmeisesti piti hankkia kokemusta lännen toimintatavasta nyt, kun sattumanvaraisesti ryntäilevä Trump on poistunut näyttämöltä. Lännen vastaus tulikin heti, ja Venäjä kuittasi ymmärtäneensä sen viestin.
Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin reaktio oli niin raju ja nopea, että se taisi yllättää Natonkin. Hän lupasi ehdoitta kaiken tuen Ukrainalle. Niin avoin Venäjän härnääminen ei sovi Naton rooliin, riskit ovat liian isot. Bidenin ele ymmärrettiin kuitenkin Venäjällä heti, koska hän käytti voimapolitiikan kieltä, joka on Kremlin kotikieli.
Venäjän vahvan poseerauksen nopeaan purkamiseen vaikutti ehkä myös Yhdysvaltain julkistama suunnitelma siirtää todelliseen sodankäyntiin pystyvä laivasto-osasto Mustalle merelle. Se olisi uhannut suoraan paitsi Krimiä myös Venäjän ydinalueita.

Venäjä ei halunnut joutua kotivesillään kovat piipussa lähikontaktiin Yhdysvaltain laivaston kanssa. Sen tarkoitus oli vain tunnustella lännen asennetta ärhentelemällä harmittomasti Ukrainalle.
x x x
Ison sotaharjoituksen hallitun purkamisen rinnalla Putinilta lähti toinenkin sovitteleva viesti. Hän hellitti ainakin hetkeksi inkvisiittorin otettaan henkihieveriin rääkätystä Aleksei Navalnyistä. Pääsy venäläiseltä vankiosastolta vankisairaalaan ei luultavasti paranna elämänlaatua, mutta olisi sentään jotakin, jos se avaa uhrille mahdollisuuden sada hoitoa luottolääkäreiltään.
Tuskin Putin on kuitenkaan muuttanut perusasennettaan. Tavalla tai toisella tästä kiusankappaleesta on päästävä eroon, ja Venäjän hallinto kyllä keksii, miten. Seuraavat Navalnyi-kriisin vaiheet voivat olla tähän asti nähtyä vielä karumpia.

Putin on hankalassa hakauksessa. Hän haluaa vahvistaa kovapintaisen johtajan mainettaan. Krimin erittäin suositun kaappauksen viimeistely Itä-Ukrainassa ja hallintoa pilkkaavan oppositiohahmon eliminointi avaisivat normaalioloissa hyviä mahdollisuuksia voiman näyttöön.
Näiden tilaisuuksien raju hyödyntäminen voisi kuitenkin kääntyä Putinia vastaan. Sota Itä-Ukrainassa ei ainakaan edelliskerralla ollut kotirintamalla suosittu. Navalnyin kohtelun kiristäminen vielä nykyisestään voisi herättää hallitsemattoman reaktion muuallakin kuin kaduilla ja toreilla.
Pälkähästä päästäkseen Putin voisi ehkä yrittää liennytystä. Se ei olisi hänelle aivan tavanomainen ratkaisu, mutta voisi purkaa kriisiä. Putin ei ole suoralta kädeltä torjunut tapaamista Ukrainan tai jopa Yhdysvaltain presidentin kanssa.
Häntä voisi houkutella yritys ostaa lännen hyväksyntä Krimin kaappaukselle tarjoamalla merkittäviä muutoksia Itä-Ukrainan sotaan ja Navalnyin asemaan.

Putinilta voisi ehkä onnistua tuollainenkin takinkääntö, mutta on vaikea uskoa, että länsi tinkisi keskeisistä perusarvoistaan ja Navalnyi suostuisi vaihtokaupan osamaksuksi.
Tykkää
Kommentti
Jaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti