keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

SIVIILIKRIISIN HALLINTAMALLIT

Etelä-Suomen Sanomat 16.4.2020
On jännittävää seurata pääministeri Sanna Marinin paineensietoa. Hän joutui johtamaan oudon kriisin hallintaa kylmiltään ja ilman lähihistorian kokemuspääomaa. Olen alkanut kunnioittaa hänen suoritustaan. Oltuaan koko päivän uutis- ja ajankohtaisohjelmien, tiedotustilanteiden, haastattelujen ja neuvottelujen keskiössä, puhe etenee vielä MTV:n Kympin uutisissa loogisesti ja olemus viestii rauhallista tilannehallintaa.
Tämä pääministeri näyttää toimivan toisin kuin useimmat edeltäjänsä. Hän välttää käskyjohtamista, ja tukeutuu näyttävästi virkamiesosaamiseen. Hän tuntuu keventävän paineita kertomalla oppositiolle tulevista tilanteista etukäteen ja totuttua enemmän. Hän antaa ministerien purkaa pahantuulisuuttaan sisäisissä palavereissa, kun hallitusohjelma ja kaikki puolueohjelmat joutuvat roskakoriin. Kun asiat ovat järjestyksessä, pääministeri kertoo uutiset rauhallisesi ja konstailematta.
Marinin esiintymiskyky hakee vertaistaan. Kovimmassakin paineessa virke etenee johdonmukaisesti, ja rauhallisesti putoilevat lauseet rakentavat asiakokonaisuuden. Ei häivääkään suomalaisen peruspoliitikon harhailevasta puhetavasta, jonka lopputulos tuntuu usein yllättävän puhujan itsensäkin.
Näyttää siltä, että Marinin tarjoama tuulensuoja on auttanut valtiovarainministeriksi joutunutta Katri Kulmunia ryhdistäytymään. Pääministerivaihdoksen ratkaisun hetkillä viime vuoden lopulla näkyi, kuinka epämukavaksi Kulmuni tunsi olonsa, kun joutui poliittisen mullistuksen keskiöön. Nyt hän näyttää selviävän luontevasti EU:n neuvottelupöydissä sinne tänne singahtelevien satojen miljardien käsittelyssä.
x x x
Hallituksen näkyvimmät hahmot ovat Marin ja Kulmuni, jotka saivat puoluejohtajiksi joutuessaan tehtäväkseen kääntää joukkonsa kannatuksen syöksykierteestä nousuun. Marinille se näyttää onnistuvan hämmästyttävän nopeasti, eikä Kulmuninkaan asema ole enää täysin toivoton.
Kumpikaan ei ole harhautunut puolueidensa aatteellisille ikoneille tyypilliseen muminaan perusarvoihin palaamisesta. He ohittivat sujuvasti Forssan kokouksen ja Santeri Alkion ylväät muistot, ja lähtivät kylmän rauhallisesti siitä, että asialliset hommat hoidetaan, ja sitten katsotaan, mitä seuravaksi tarvitaan.
Aitaa kaatui, mutta oikeista paikoista ja tuloksia alkoi näkyä. Ihan kaikki ei sentään mennyt niin kuin piti. Pääministeri vastaa tietenkin kaikesta, mutta hänen tililleen ei ole vielä tullut yhtään henkilökohtaista mokaa.
Marinin ruotsalaisen puoluetoverin ja kollegan Stefan Löfvenin vastuualueella on todettu korona-kuolemia noin 14-kertainen määrä Suomeen verrattuna. Viime aikoina Suomessa on kuollut päivittäin alle kymmenen koronapotilasta, Ruotsissa uhreja oli pitkään sadan paikkeilla joka päivä, mutta pääsiäisen jälkeen enää vain parikymmentä.
Ruotsi kompastelu voi johtua siitä, että konkreettista kriisiä lähdettiin ratkomaan perinteisellä liturgialla. Samaan aikaan Suomessa syntyi siviilikriisin reaalipoliittinen hallintamalli. Toivottavasti Löfvenin ja Marinin hallitusten erilaiset toimintatavat ja tulokset kirjautuvat kaikkien aatteellisten keskusteluryhmien opiskelumateriaaleihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti