maanantai 22. heinäkuuta 2019

Pikakommnentti 22.7.2019.: SS-miehet


Keskustelu suomalaisten SS-joukoissa palvelleiden sotilaiden oikeudellisesta asemasta on ajautunut umpikujaan. Siinä ei huomioida, millaisia päätelmiä eri tutkimusyhteisöt voivati tuottaa oman aineistonsa ja älyllisen päättelynsä perusteella.

Historiantutkimus ei pysty esittämään muuta kuin sen, miltä tilanne näyttää sen käyttämän aineiston ja päättelytavan perusteella. Se antaa mahdollisuuden arvioida, mikä pelkistys tapahtuneesta on mahdollinen ja mikä mahdoton, mutta ei sitä, kuka oli syyllinen tai syytön. Tämä päättely tuottaa sen tuloksen, että ketään ei voi todeta syylliseksi, mutta ei myöskään syyttömäksi.

SS-miesten omaisten painostusryhmä vaatii kuitenkin historian tulkinnan muutamista niin, että siitä tulisi heille hyvä mieli. Se muutos ei tapahdu mahtikäskyn osoittamalla paheksunnlla yhtä tulkintaa kohtaan ja vaatimalla toisenlaista.  Siihen tarvitaan uutta aineistoa ja todistavaa päättelyä.

Historia on kova juttu, eivätkä SS-miesten omaiset ole siinä asiassa mitenkään eri asemassa kuin suuri osa muistakin suomalaisista perheistä. Sota on täynnä erilaisia vääryyksiä ja kauheuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti