keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kolumni 19.4.2018: VENÄJÄN UUSI AHDINKO


Etelä-Suomen Sanomat 19.4.2018

Lännen johtovaltioiden isku Syyrian myrkkykaasukeskukseen taisi sittenkin osua kaikkein kipeimmin Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Hänen suuri projektinsa Euroopan yhtenäisyyden murentamiseksi on tähän asti edennyt melkein itsestään. Putinin puolesta sitä myyräntyötä tekivät Yhdysvaltain lapsenmielinen presidentti, Europan unionia rikki raastava Britannian pääministeri ja unionia sisältä käsin myllertävä Ranskan presidentti. 

Nyt tämä sekalainen seurakunta olikin yhdessä rintamassa Venäjän suojattia ja siis Venäjää vastaan. Asetelman teho melkein korostui siitä, että Britannian ja Ranskan osuus ohjusiskuun oli lähes olemattoman pieni. Se ei ollut sotilaallista ärhentelyä vaan pelkkää lipun näyttöä ja siksi juuri niin tehokas ele. Putin joutuu ehkä harkitsemaan uudelleen joidenkin palikoiden asentoa pelilaudallaan.

Vanhan Euroopan entisten suurvaltojen mukana ololla oli muutenkin asetelmaa vakauttava vaikutus. Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis saa ehkä edes vähän selkänojaa yrittäessään torjua presidentti Donald Trumpia kaikkein vaarallisimpia hullutuksia.

Pahin painajainen on toistaiseksi vältetty. Niin kauan kun venäläisiin ja heidän asejärjestelmiinsä ei ole kajottu, Putin voi tyytyä raivoisaan sanasotaan. Mutta tilanne ei ole ohi vaan entistä pahempi. Ehkä vähäinenkin virheliike voi kaataa korttitalon. Jos arkkivihollinen koskee Äiti-Venäjän pyhiin aseisiin ja sen sankarisotureihin, Putinilla ei ole muta mahdollisuutta kuin vastata tuleen tulella.

Kun Turkin hävittäjä tuhosi venäläisen sotakoneen, Venäjä pystyi reagoimaan melko hillitysti, vaikka ampuja oli Nato. Se oli hieno suoritus. Sama tuskin toistuu, jos venäläisiä ampuukin jenkki. Todennäköisesti Venäjä reagoisi taistelukosketukseen Yhdysvaltain kanssa rajusti, mutta ydinasetason alapuolella.

Venäjän sotilaallinen ylijohto taitaa sittenkin elättää edelleen kylmän sodan ainoaa arvokasta perintöä, joka on MAD-oppi. Jos ydinaseet alkavat puhua, molempia osapuolia kohtaa täysi tuho, Mutually Assured Destruction.

Ei ole mitään takeita siitä mitä Trump tekee, jos Yhdysvaltain tai Venäjän asevoimat vaikka vain vahingossa avaavaa tulen toista vastaan. Täytyy vain toivoa, että presidentin hallinnossa jäljellä olevat harvat kenraalit pystyvät pitämään yllä ainoaa kylmässä sodassa syttynyttä terveen järjen pilkahdusta, MAD.  

Jokin aika sitten lehdistössä kierteli huhuja Trumpin hallinnon evp-kenraalien salaisesta veljeskunnasta.  Heidän väitettiin sitoutunen ydinasesodan estämiseen vaikka vastoin presidentin käskyä. Jos twiittipolitiikka alkaa kiihtyä kohti ydinasetasoa, sellaista kaiken uhraavaa sankaruutta todella tarvitaan.  

Ohjusisku Syyriaan rajattiin huolella ja toteutettiin nopeasti. Toivottavasti siinä syntynyt epävirallinen liittokunta pysyy koossa. Jos taas tulee vaaran paikka, Britannian ja Ranskan osallistuminen tilanteen hallintaan voisi ehkä auttaa Yhdysvaltain sotilasjohtoa pitämään arvaamatonta presidenttiään  aisoissa.

x                    x                    x

Venäjän taitamaton toiminta kaasuiskujen jälkihoidossa lisää sen ahdinkoa. Jos oikein pontevasti jankuttaa syyttömyyttään, se ei vakuuttaa ketään mistään. Jos Venäjä todella on niin viaton kuin se ilmoittaa, nimenomaan juuri sen pitäisi vaatia kaasuiskujen puolueetonta ja perusteellista tutkimusta. Syyttömällä ei ole siinä mitään pelättävää.

Torjumalla myrkkykaasuterrorismin tutkinnan ensin Salisburyn ja sitten Duman kaasuiskusta Venäjä itse asiassa osoittautuu näiden sotarikosten osapuoleksi. Sen käytökselle ei ole muuta järkevää selitystä kuin se, että tutkinta paljastaisi Venäjän syyllisyyden tai osasyyllisyyden näihin törkeyksiin.

2 kommenttia:

 1. Venäjän synkät visiot uhkaavat toteutua

  Venäjä on pulassa jatkuvan voimapolitiikkansa takia. Se pyrkii saamaan yliotteen koko maailmasta. Mitään Venäjän ajatusmaailmasta poikkeavaa visiota ei voi hyväksyä omaksutun isovenäläisen ajattelutavan vastaisena. Ulkoministeri Lavrov on ainoastaan Kremlin isännän viestinviejä. Tahtotila on määritelty Moskovan politiikalle kovaksi, mutta sen toteutumistapoja on vaikeaa seurata ennalta-arvaamattomuuden ja ennustammattomuuden takia ja hyväksyä reaalimaailmassa tapahtuvina asioina. Länsi ei tule antamaan periksi Putinin vallamhimolle. Kysymys on koko länsimaisen kulttuurin olemassaolosta.

  Putin on väittänyt, että hänen omaisuutensa koostuu vain 70 neliön asunnosta, Lada-henkilöautosta ja peräkärrystä. Talouslehti Forbes arvioi, että Putinin todellisen omaisuuden arvo on noin 250 miljardia dollaria. Applen arvostettu ja kunnioitettu toimitusjohtaja pääsee 70 miljardiin dollariin.

  Venäjän keskiluokalla on vakavan valinnan paikka. Joko se hyväksyy nykyisen muutaman sadan henkilön ja oligarkkien omaisuudenhaalintapolitiikan tai lähtee aidosti vaatimaan osaansa valtion varojen käytöstä.

  Venäjän valtion väkimäärä uhkaa lisäksi pienentyä nykyisestä 143 miljoonasta 90 miljoonaa henkilöön, joka vastaa lähes nykyisen Saksan väkimäärää. Herää kysymys siitä, mistä eri teollisuuden haarat,palvelut ja varsinkin rajavartiosto saa riittävästi työvoimaa palkattua. Paine Venäjän etelärajalla kasvaa jatkuvasti ääri-islamin takia. Afganistanin sota oli jo yksi esimerkki siitä, että sen voimavarat eivät riitä sissisodan voittamiseen.

  Venäjän valtion luottokelpoissuus on B-luokkaa. Tällä hetkellä vain Venäjän keskuspankin pääjohtaja on ainoana takeeena siitä, että budjettia rakennetaan realistisella tavalla. Venäjän sotapolitiikkaa haittaa myöskin se mahdollisuus, että se voidaan heittää pois kansainvälisestä SWIFT-maksujenvälitysjärjestelmästä, jolloin venäläisten luottokortit eivät enää kelpaakaan Espanjassa olevien loma-auntojen ja Saksan Bemari-hekilöautojen ostamiseen.

  Yksistään näistä syostä johtuen Venäjä pelaa itselleen Mustaa Pekkaa käteen. Venäjän valtiota uhkaa hajoaminen aivan kuin Rooman valtakuntaa aikoinaan aivan samoista syistä jöhtuen. Venäjän keskiluokasta riippuu, kuinka kauan Putinin valtakausi jatkuu.

  VastaaPoista
 2. Yhdysvallat on jo tappanut venäläissotilaita Syyriassa. Venäjä pysyi hiljaa...aivan samalla tavalla kuin Turkin pudottaessa venäläishävittäjän taannoin. Eli Putinin pluffi on jo katsottu useampaan kertaan ja paljastunut tyhjäksi uhoksi.

  VastaaPoista