maanantai 22. toukokuuta 2017

Presidentin muisto 23.5.2017: Suuri kaari


Mauno Koiviston presidenttikaudet piirtävät suuren kaaren. Siinä jännitteessä suomalaisuuden perusilmeen muutos oli dramaattinen, vaikka hidas. Se kesti toistakymmentä vuotta. Yya-Suomesta tuli EU-Suomi.  

Vuoden 1980 suuren valtataistelun liepeillä liikkui myös vanhakantainen suuntaus, joka yritti raivata Neuvostoliitolle vaikutusmahdollisuuksia Suomen presidentinvaaleissa. Koiviston ympärille syntynyt poliittinen kulttuuri ja hänen karismansa varmistivat Suomen pysymisen itsenäisenä tasavaltana ja pohjoismaisten demokratian valtavirrassa.

Koiviston toisen kauden päättyessä 1994 Brysselissä oli menossa Suomen EU-jäsenyysneuvotteluiden iso vääntö. Koiviston luultavasti viimeinen valtiollinen toimi presidenttinä oli hänen Suomen neuvotteluvaltuuskunnalle puhelimitse antamansa ohje: ”sopimus pitää tehdä”. Brysselin jännitysnäytelmä takkusi loppuun asti ja tulos syntyi vasta kun Koivisto oli ollut muutaman tunnin ajan entinen presidentti.

Koivisto hallitsi läsnäolollaan Suomen suuren kaaren alusta loppuun. Ei käskemällä vaan olemalla läsnä ja varmistamalla, että demokraattisilla valtioelimillä oli tilaa toimia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti