keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

 KORONAN KARUT KASVOT Etelä-Suomen Sanomat 18.3.2021

Ylen dokumenttisarja Rankka vuosi pysäytti kummasti. Vuosi sitten koronakriisin päälle kaatuessa luulin ymmärtäväni, miten ahtaalle monet ihmiset joutuivat työssään ja muussa elämässään. Ajattelin heitä kiitollisin ja kunnioittavin mielin.

Tämä dokumentti vaikutti uudella tavalla. Vähin elein, mutta raastavan dramaattisesti se pakotti kohtaamaan lähietäisyydeltä hoitajia ja lääkäreitä, jotka taistelevat ymmyrkäisiä vuorokausia peräjälkeen kärsimyksen ja kuoleman kasvojen edessä. He olivat liian uupuneita leikkiäkseen sankaruutta, sillä työtä pitää aina vaan jatkaa. Hämärän rajoille asti väsynyt hoitaja sanoi ihmettelevänsä välillä, voiko tämä olla totta ollenkaan.

Mykistyin, kun koronan kynsissä leskeksi jäänyt rouva kertoi hiljaisella äänellä ja ilman huutomerkkejä, miten koko perhe käpertyi koronaan. Ja kaiken kukkuraksi hän joutui tuntitolkulla odottamaan ambulanssia selvästi kuoleman kouriin joutuneelle miehelleen. Miten vielä hätänumero yksi-yksi-kaksikin voi pettää.
x x x

Koronatartuntojen päivittäisistä tasosta ei saa oikein tolkkua. Ne käskyt ja ohjeet, jotka syksyllä suunnilleen puolittivat 700-800 päivittäisen tartuntatason, eivät nyt alkukeväällä enää tehoakaan. Pian ollaan syksyn huipputasoa pahemassa tilanteessa. Tartuntojen valtaosa näyttää tulleen ärhäkkäistä muunnoksista, mutta eivät nekään kai sentään tartu ilman kosketusta tai pisaraetäisyyttä. Entäpä jos myös ihmisten käyttäytyminen on muuntunut.

Kyllästyminen jatkuvaan varomiseen ja suojaamiseen tuntuu yleistyvän. Tartuntaryppäiden alkulähteet ovat yleensä yksityisiä bailuja, salakapakoita ja hilpeitä perhejuhlia. Sellainen meno on yhtä juhlaa myös lisääntymishaluiselle virukselle.

Jatkuva varuilla olo on ilmeisesti turruttanut ihmiset ajattelemaan, että pieni ilonpito ei haittaa, kunhan tartuntavaaran takia annettuja kieltoja ja ohjeita ei riko näkyvästi. Se on itsepetos ja huoma yhteiskunnallista käytöstä. Ja lisäksi typerää, sillä se vahingoittaa juhlijoita itseään, ja juhlan jälkeen virus ryntää kiihtyvällä vauhdilla tartuttamaan tuntemattomia ulkopuolisia.

Hallitus taitaa olla oikeilla jäljillä, kun uhkailee ulkonaliikkumiskiellolla, ja valmistelee lainsäädännön kiristämistä. Koska tyhmyyttä ei voi lailla kieltää, on järkevää yrittää estää ihmisiä menemästä sinne, missä olisi tyhmää juhlia.

x x x

Pandemian vuosipäivän kunniaksi on arvioitu hallituksen työtehoa ja menestystä. Yleisarvosana näyttää olevan hyvä tai eriomainen. Sanna Marin on uudistanut hallituksen marssijärjestystä tukeutumalla näyttävästi pandemian hallitsemisen ja uhrien hoidon asiantuntijoihin.

Sitä väkeä tuntuu olevan paljon, ja lähes kaikki vakuuttavia esiintyjiä. He pystyvät perustelemaan monimutkaisia asioita niin selvin sanoin, että maallikkokin luulee hetkittäin ymmärtävänsä niistä jotakin.

Entisaikaan asia kuin asia alistettiin komiteoille, puoluesihteereille ja ay-johtajille. Näiden ryhmien käyttövoimana oli enemmän vallanhalu kuin asioiden osaaminen. Johtoasema järjestöissä antoi valtuudet vaikuttaa lähes kaikkeen. Nyt todellinen asiantuntemus on päässyt tukemaan poliittista kriisinhallintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti