keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Kolumni 27.6.2019: MIETTIMISEN PAIKKA

Presidentille tuli miettimisen paikka
Etelä-Suomen Sanomat 27.6.2019
Presidentti Donald Trumpin oppimiskäyrä näytti ainakin hetken ajaksi kääntyneen noususuuntaan, räyhäämismoodista ajattelumoodiin. Ehkä.
Presidentti reagoi miehittämättömän RQ4-tiedustelukoneen tuhoon ensin selkäytimellä, kuin Pavlovin koirat kellon kilinään. Röyhkeys huutaa kostoa tulella ja tuholla. Ja sitten hänen kostonhimonsa sammui yhtä äkisti kuin oli syttynyt. Sekin näytti selkäydinreaktiolta, mutta ehkä ei ollut pelkästään sitä.  
Äkillisen mielenmuutoksen virallinen selitys oli herttainen. Presidentti kertoi kauhistuneensa, kun joku kenraali sanoi ehkä 150 ihmisen kuolevan kostoiskussa. Se ei riitä selitykseksi. Trump on monessa päätöksessä ottanut silmää räpäyttämättä tuota suurempia riskejä.
Tekisi mieli kuvitella, että hän on jotenkin aavistanut tulleensa samalle kynnykselle, jonka hänen edeltäjänsä ylitti kolmisenkymmentä vuotta sitten, ja joutui surkeaan Persianlahden sotaan Irakia vastaan. Nyt Trumpia uhkasi sota, josta olisi tullut yhtä iso häpeä kuin oli Irakin sota.
Ehkä tällainen selkäytimellä aavistelu sai Trumpin toimimaan samoin kuin hänen halveksimansa  presidentti Barack Obama Syyrian taistelukaasukriisissä 2012. Obama julisti etukäteen, että kaasun käyttäjä ylittäisi punaisen viivan, ja pakottaisi Yhdysvallat sotilaalliseen vastaiskuun. Sitten Syyrian presidentti Bashar al-Asad ylitti sen viivan, eikä Obama tehnyt sitä, minkä lupasi.
Trump on tähän asti nautiskellut Obaman pilkkaamisesta. Nyt hän ainakin hetkellisesti näytti ymmärtävän edeltäjänsä tavoin, millaista vastuuta kantaa Yhdysvaltain sietämättömän voimakkaan sotakoneiston johtaja.  
Trump tuli ehkä huomaamattaan hyödyntäneeksi sitä logiikkaa, jolla perustellaan miehittämättömien lentävien laitteiden käyttöä äärimmäisen vaarallisissa tiedustelu- ja taistelutehtävissä. Jos vastustaja ampuu alas miehittämättömän koneen, tuhoutuu vain materiaa. Elävän ihmisen ohjaama koneen tuho tappaa suurella rahalla, vuosikausien opiskelulla ja jatkuvalla harjoittelulla koulutetun oman alansa huippuosaajan. 
Jos tuhon omaksi joutunut lentävä laite on miehittämätön, kriisiin joutuneella johtajalla on enemmän aikaa ja vaihtoehtoja kuin miehitetyn koneen alas ampumisen jälkeen. Ei tarvitse kostaa omalle taistelujärjestelmälle arvokkaan ihmisen kuolemaa. Kymmenen minuuttia ennen selkäydinreaktion valloilleen pääsyä Trump varasi itselleen miettimisaikaa.  
Hän tuntuu yrittävän jatkaa pakotelinjalla, mutta se voi olla vaikeaa. Irania johtavat islamin raharuhtinaat eivät ilmeisesti ole samanlaisia finanssipalvelujen suurkuluttajia kuin Venäjän oligarkit. He eivät paljon hätkähdä bisnessanktioista.
Öljyn ja muun vienti- ja tuontikaupan sanktiointi näyttää tähän asti tehonneen, mutta hitaasti. Trumpin käteen ei jää nopeasti vaikuttavia sanktioita. Paitsi aseellinen, ja se vaikuttaa niin nopeasti, että hirvittää.
Tämä voi olla pelkkää teoriaa, sillä kaiken takana jyllää vaalitaktiikka, joka on niin maanläheistä, että sekin hirvittää. Trumpin kannattajat eivät todennäköisesti halua sinkkiarkkuja kotikyliensä lentokentille. Voi olla, että he arvostavat Trumpin hetkellistä malttia. Tai sitten he alkavat raivota, kun presidentti antoi Iranin nöyryyttää Yhdysvaltoja. Siinäpä on Trumpille miettimistä kerrakseen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti