tiistai 9. huhtikuuta 2019

Pikakommentti 10.4.2019: Hätäkellojen aika

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi monisäikeisesti Suomen asemaa maailmassa tänään julkistetussa kirjassaan Poutasään jälkeen (Docedo 2019). Sen pääsisältöön palataan varmaan, kunhan hallitusneuvotteluissa alkaa kädenvääntö turvallisuuspolitiikasta. Nyt eduskuntavaalin kynnyksellä kannattaa huomata sen sivulla 81 oleva katkelma luvusta, joka käsittelee rahanpesua. 

Aaltola selostaa siinä jääkiekkoseura Jokerien yrityskuvaa. Se toimii venäläisessä liigassa rahoittajanaan paikalliset oligarkit, jotka omistavat suurimman osan joukkueesta ja sen veloista. Raskaista tappioistaan huolimatta Jokerit jakaa osinkoa omistajilleen, joista yksi on tekstissä nimeämättä jäänyt suomalainen.

Aaltola luovii varovasti: ”Jokereiden keskeinen omistaja on myös Suomessa vaikutusvaltainen poliitikko, joka on ollut mukana perustamassa uutta poliittista liikettä. Kaikille asioille voi löytyä tietysti myös viattomampi selitys, mutta rahanpesuun liittyy monesti poliittista vaikuttamista, korruptiota sekä mahdollisia vaalihäirintäyrityksiä. Rahanpesuvirrassa saattaa elää enemmän tai vähemmän geopoliittisesti motivoituneita tahoja.” Lisää Aaltolan arvioita tapauksesta Jokerit on sivulla 254.

Minäkin olen kiinnittänyt huomiota Aaltolan nyt tikun nokkaan nostamaan ilmiöön. Julkaisin 5.12.2018 Facebookisa ja Blogissa kommentin Suomen poliittisen eliitin heittäytymisestä Venäjän rahamaailmaan.

Totesin, että Venäjän oligarkkien peukaloruuviin jumiutunut suomalainen tekee bisnestä jääkiekkojoukkueen oletetulla imagolla. Samalla hän pyrkii saamaan perustamalleen kansalaisliikkeelle kansanedustajapaikkoja eduskunnassa. Toimintaa varten perustetun organisaation oikeudellinen muoto ei velvoita sitä rahoituksensa julkistamiseen.

Kirjoitin: ”Tuntemattomasta lähteestä taloudellisen voimansa ammentava eduskuntataho olisi pelottava näkymä. Kansa tekisi viisaasti, jos se ensi kevään eduskuntavaaleissa torjuisi tällaisen hämärään taustaan perustuvan poliittisen yritteliäisyyden. On hätäkellojen aika.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti