keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Kolumni 14.6.2018: VELJEKSET KUIN ILVEKSET

Etelä-Suomen Sanomat 14.6.2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käänsi viime kuussa kelkkansa, ja perui huipputapaamisen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Sitten hän teki uuden täyskäännöksen ja jatkoi kokouksen valmistelua, joka johti kohtaamiseen Singaporessa. Se osoitti, että Trumpin tavoitteena olikin vain show, kivoja kuvia ja maireaa höpötystä. Kaikki viittaa siihen, että täyskäännökset eivät tähän loppuneet.

Kun nämä veljekset kuin ilvekset esiintyivät rinnakkain, siinä taisi käydä niin, että Kim osoitti osaavansa jekuttaa vastapuolta yhtä hyvin kuin Trump, ja Trump paljastui samalla tavalla  suuruudenhulluksi kuin Kim.

Moni suomalaislehti, ja jopa muutamat Ylen toimitukset toitottivat ensikommenteissaan Kimin suostuneen täydelliseen ydinaseriisuntaan. Trumpin ja Kimin allekirjoittama Singaporen dokumentti sanoo tästä asiasta: ”Pohjois-Korea sitoutuu ponnistelemaan kohti (work towards) Korean niemimaan täydellistä ydinaseriisuntaa”. Siinä koko juttu. Toimittajien kannattaisi lukea teksti ennen kuin yrittävät sanoa siitä jotakin.

                                            x                    x                    x

Trump on maailman epäluotettavimpia sopimuskumppaneita. Hän on romuttanut Yhdysvaltain sitoumukset ympäristönsuojelussa, ydinasevalvonnassa, ihmisoikeuksissa, vapaakaupassa ja G8/G7/G6-yhtesössä. Miksi kukaan tosimielessä asioiva haluaisi sopia yhtään mitään tällaisen häirikön kanssa?

Sama kysymys koskee Kim Jong-unin kykyä herättää luottamusta. Vuonna 1994 hänen isänsä poisti maasta kansainväliset tarkkailijat, jotka olivat valvomassa Pohjois-Korean 1992 lupaaman ydinaseettomuuden toteutumista. Vuosikymmen loppupuolella häntä yritettiin lahjomalla ja pelottelemalla taivuttaa pysymään erossa ydinaseista. Turhaan. Pohjois-Korea julkisti ydinaseiden kehitysohjelmansa 2002 ja heitti kansainväliset tarkkailijat taas ulos. Tilanteen purkamista yrittäneet kuuden vallan neuvottelut tyrehtyivät, kun Pohjois-Korea aloitti ydinasekokeet 2006.

Singaporessa aloitetun prosessin osapuolien historialliset profiilit ovat samalla tavalla kummalliset. Toinen on hankkinut koko lyhyen valtiomiesuransa merkittävämmät voitot rikkomalla sopimuksia. Toisella osapuolella tämä toimintamalli on isän perintöä.    

Aluksi Trump ilmoitti neuvottelutavoitteekseen Pohjois-Korea taivuttamisen luopumaan ydinasetutkimuksesta, ohjusten kehittelystä ja ydinaseista. Vähän ennen Singaporen kohtaamista hänen ulkoministerinsä julisti Yhdysvaltain hyväksyvän vain lopputuloksen, jossa Kim suostuu tähän ilman ehtoja. Singaporessa Kim ei suostunut ehdottomaan antautumiseen. Siellä sovittiin, että neuvotellaan. Kim torjui Trumpin. Trump käveli itse virittämäänsä ansaan.

Trump ja Kim tietävät kaiken vastapuolen höynäyttämisestä. Kumpikaan ei voi tosissaan uskoa Singaporessa aloitetun näennäisneuvottelun tuottavan mitään uutta. Molemmat julistautuivat voittajaksi ja jatkavat niin kuin ennenkin. Ulkopuolisenkaan ei kannattaisi asettua höynäytettäväksi.

                                            x                    x                    x

Pohjois-Korean ydinase uhkaa meitä kaikkia. Yhdysvaltain presidentillä ei ole valtakirjaa neuvotella koko maailman puolesta tämän vaaran torjumisesta. Hänellä valtakirjansa perustuu viime presidentinvaalissa äänioikeuttaan käyttäneiden yhdysvaltalaisten niukkaan enemmistöön.  

YK:lle ja ydinaseriisuntaa valvovalle IAEA:lle on avattava väylä neuvotella Pohjois-Korean ydinaseen alistamisesta kansainväliseen valvontaan. Sen tien alkuun voidaan päästä vain poistamalla YK:n turvallisuusneuvon vakituisten jäsenten veto-oikeus. Se on kaukaisesta historiasta periytyvä järjen vastainen jäänne, joka antaa riittävän röyhkeille mahdollisuuden teettää YK:lla päätöksiä, jotka sallivat järjestön periaatteiden rikkomisen.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti