torstai 14. joulukuuta 2017

Pikakommentti 15.12.2017: Venäjä työntää Suomea Natoon

Eilisaamuna julkistuneessa kolumnissa kirjoitin Venäjän sotilassuunnittelun perustuvan siihen oletukseen, että Suomi on länsimaa ja Nato-aluetta, siis vihollismaa. (Etelä-Suomen Sanomat 14.12.2017 Nato-jäsenyyden esihistoria) Sauli Niinistön eilen illalla Ylen ehdokasdebatissa asettama ehto Nato-jäsenyyden hakemiselle siis täyttyy.

Supervallan sotilassuunnittelu ei odota sitä, että kansainvälisen oikeuden professorit pääsevät tarkastelemaan Suomen lakikokoelmassa julkaistua Nato-sopimusta, ja voivat lausua sen painavan tulkinnan, että Suomi näyttää olevan jäsen. Korkeat esikunnat syöttävät Suomen Nato-jäsenyyden suunnitelmiensa perusoletuksiin heti kun se on heikostikin näköpiirissä. Suomen turvallisuuselonteoissa ja hallitusohjelmissa Natoon liittymisen mahdollisuus on kirjoitettu selkokielisesti auki moneen kertaan.  

Venäjän kannalta on herttaisen yhdentekevää, onko Suomi muodollisesti jäsen. Asian ratkaise se, että aseelliseen kriisin olosuhteissa Suomi voisi hakeutua yhteistyöhön lännen puolustusliiton kanssa, ja se saattaisi myöhemmin johtaa myös muodolliseen liittosuhteeseen.   

2 kommenttia:

  1. Looginen kirjoitus. - Maallikkokin on pystynyt kiinnittämään huomionsa samaan seikkaan Niinistöä kuunnellessaan. Samaan kategoriaan voisi liittää Niinistön käsityksen, että lopulta suurvaltojenkin johtajat ovat "vain ihmisiä"(Putin kuulemma huumorimies jne.). Väittäisin, että he ovat myös muuta.

    VastaaPoista
  2. Viimeinen tippa tähän yhä kiehuvaan turvallisuuspoliittiseen soppaan on juuri äsken paljastunut Viestikoelaitoksen salaisten asiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomien sivuille. Jospa, Jukka, kirjoittaisit siitä. Vuodolla saattaa olla yllättäviä vaikutuksia presidentinvaaleihin ja turvallisuuspolitiikkaan muutenkin.

    VastaaPoista