sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Pikakommentti 16.10.2017: Katalonian äänestysfarssi

Jos kansainvälisen yhteisön vaalitarkkailijat olisivat olleet arvioimassa katalonialaisten itsenäisyysäänestystä, seurauksena olisi ollut tuloksen mitätöinti suoralta kädeltä ja paheksuvin äänenpainoin. Venäjän järjestämän Krim-”kansanäänestyksen” ja oikeastaan sen kaikkien sisäisten vaalien suhmurointi on lastenleikkiä verrattuna Katalonian farssiin.

Ajatelkaa nyt. Kansanjoukko kaappaa vaaliurnia yksityiseen valvontaan vaalipäivää edeltävän yön ajaksi. TV-kuvausryhmän läsnäolosta villiintynyt kansanjoukko hurraten ja metelöiden opastaa vaalilippuaan kirjoittavaa vanhusta.

Madridin hallinnolla ei ole pelkästään puhtaita jauhoja pussissaan, mutta se ei sentään ansaitse sitä moraalista halveksuntaa, jonka se on saanut Katalonian äänestykselle osoittamastaan välinpitämättömyydestä. Kansanäänestykseksi tarkoitetun juhlava rituaalin pilasivat katalonialaiset itse. Ja sitten vielä kehtaavat väittää sitä itsenäistymiseen oikeuttavaksi valtiotoimeksi. 

3 kommenttia:

 1. Katalaanit eivät ymmärrä miten hienoa on elää vieraan vallan alla!

  VastaaPoista
 2. Siitä tuskasta vapautumista voisi auttaa opettelemalla järjestämään kunnolinen kansanäänestys.

  VastaaPoista
 3. Katalaanien itsenäisyyden vastustajat ja Madridin keskushallinto itse pilasivat osallisuutensa kansanäänestykseen. Ja kun osapuoli pilaa omansa, on oikeusperiaate että sillä osapuolella ei ole oikeutta vedota oman puolensa aiheuttamiin ongelmiin ko päätöksentekoa vastaan.
  (Tämä oikeusperiaate tulee siitä että tietenkin, jotakin asiaa vastustava, tahallaankin kylvää muotovirheitä käsittelyprosessiin, jos tarpeeksi kiero ja osaava on - sadakseen myöhemmin niiden ongelmien verukkeella mitätöityä lopputulosta.)
  Esimerkiksi, viranomaisella (jollainen on Madridin hallinto), ei ole oikeutta vedota itse aiheuttamaansa virheeseen oman operaationsa jatkamisen oikeutuksen tueksi.

  Katalaanien itsehallintoelimet järjestivät kansanäänestyksen niin kunnolliseksi kuin pystyivät. Heidän mahdollisuutensa täydellisyyteen eivät olleet erityisen hyvät, sillä hyvinhän tiedetään että nimenoman Madridin keskushallinto sabotoi ja esti ja vainosi kansanäänestyksen toteuttamista.
  On tietenkin selvää, ja jokainen oikeudenmukainen ihminen tajuaa, että kansanäänestys oli järjestetty niin kunnolliseksi kuin Katalaanien itsehallinto kykeni, tilanteessa jossa kansanäänestyksen vastustaja, eli pakkovallan rsurssit omaava mahtava Madridin keskushallinto, teki paljon tuhoa kunnolliselle järjestämiselle.

  Itsenäisyyden vastustajat ja Madridin keskushallinto nimenomaan ansaitsevat sitä moraalista halveksuntaa.

  Ja itsepähän toimenpiteillään aiheuttivat sen, millaiseksi kansanäänestyksen tulosjakauma muodostui. Koska kansanäänestyksen lopputuloksen väitetyt virheet ovat lhinnä juuri itsenäisyyden vastustajan eli Madridin keskuhallituksen aiheuttamia, oikeusperiaatteesta johtuu että Madridin keskuhallitukseen nähden, tulos että yli 90% äänestäneistä haluaa itsenäisyyttä, on nimenomaan legitiimi ja validi.

  (Kuten sanottua, Madridin hallinto ei ole oikeutettu vetoamaan kansanäänestyksen oikeellisuutta vastaan niihin ongelmiin, jotka Madridin hallinto itse aiheutti kansanäänestksen kunnolliselle toteuttamiselle.)

  VastaaPoista