torstai 13. toukokuuta 2021

Eduskunnan puhemiesinstituutio

Eduskunnan puhemiehen tehtävänä on edistää asioiden käsittelyä eduskunnassa. Kun perussuomalaiset osoittavat pyrkivänsä sen hidastamiseen tai jopa estämiseen, nimenomaan puhemiehen velvollisuus oli puuttua asiaan. Hän teki juuri sen, mitä pitikin.

Mutta perustuslain kannalta tilanne on kammottava. Eduskunnan puheenjohtajuusinstituutio on demokratian ytimessä. Siihen kajoaminen on todella iso juttu. Puhemiehen ratkaisusta puhutaan vielä pitkään, ja isoin kirjaimin, mutta olen tiukasti sitä mieltä, että hän teki juuri sen, mitä pitikin. Mutta puhemies voi joutua kiipeliin siitä, mitä hänen pitikin tehdä. Siitä tulee erityisen jännittävä debatti, kun tämän tekee sen instituution korkein auktoriteetti.

1 kommentti:

  1. Perussuomalaisista puheen ollen: jos ajatusleikkinä mietittäisiin sääty-yhteiskunnan aikaisia kansanryhmiä, mikä kansanryhmä on kyseessä? Olisiko kyseessä ikivanhat suomalaiset, jotka ovat tämän maan kansan ydintä. He ovat voineet vasta vähän aikaa osallistua koulutusjärjestelmään, joten he ehkä tarvitsevat tukea ajatteluunsa, ovathan he sentään suomalaisten perusydinjoukkoa? Mitä tekisi ja keitä olisivat nykyään aatelisto, jotka saivat osuuden valtiopäivistä ilman, että heitä äänestettiin; heidät aateliset valitsivat keskuudestaan ilman äänestystä. Jne mikä puolue edustaa mitäkin vanhaa ryhmittymää? Mielestäni on nähtävissä edelleen melko selkeästi samat ryhmät kuin ennenkin. Mitä mieltä ollaan?

    VastaaPoista