keskiviikko 3. helmikuuta 2021

KORPIVAELLUKSEN JÄLKEEN

Etelä-Suomen Sanomat 4.2.2021

 

Presidentti Donald Trumpin johtaman korpivaelluksen päätyttyä Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä näyttää päässeen toipumisen alkuun. Ainakin osittain.  

 

Oikeuslaitos ja osavaltioiden vaalikoneisto säilyttivät ryhtinsä Trumpin törmäilystä huolimatta. Jopa nimityksestään kiitollisuudenvelkaan joutuneet tuomarit torjuivat Trumpin yritykset korjailla vaalitulosta mieleisekseen.  

 

Uusi presidentti on ripeästi siivonnut pöydältä edeltäjänsä kaikkein pahimmat hullutukset, mutta iso urakka on vasta aluillaan.

                                                                

                                            x                    x                    x

 

Vallan huuman äkkiloppu on kehittänyt republikaaneille krapulaisen sekavuustilan, joka näyttää estävän järjen käytön. Miten kenenkään päähän voi pälkähtää, että presidenttiä ei voi syyttää virkarikoksesta hänen toimikautensa päätyttyä. Sillä logiikalla ryöstöstä epäiltyä ei voisi syyttää oikeudessa enää sen jälkeen, kun hän on poistunut rikospaikalta.

 

Ehkä jotkut republikaanit etsivät ihan aidosti ulospääsyä Trumpin ympärille kehittyneestä pimeyden kehästä. Mitä enemmän he rimpuilevat mestariaan vastaan, sitä syvemmälle he vajoavat juuri siihen korruptoituneen vallankäytön suohon, jonka Trump toimikautensa alkajaisiksi ilmoitti kuivaavansa.

 

Trumpin ylikiihottunut palvonta estää ilmeisesti tervejärkisen liika-on-liikaa-kuittauksen. Uskoon tulleiden ryhmittyminen entisen presidentin ympärille luo kummallisen kuplan. Sen suojissa toimikauden päättyminen antaa presidentille armahduksen kaikesta sitä ennen tapahtuneesta. Silloin presidentin valtaoikeuksiin kuuluu myös perustuslain vastainen toiminta, kunhan ei jää kiinni vielä toimikaudellaan.

 

Kaikkea ei ole vielä nähty. Trumpin ehdoton tuki tuntui pari viikkoa sitten horjuvan. Edes muutama republikaani suostui sittenkin tukemaan virkarikossyytteen nostamista. Nyt kello tuntuu käyvän takaperin. Senaattorien ahdistus kasvaa ja he kokontuvat uudelleen suuren johtajan tueksi varmistaakseen oman poliittisen tulevaisuutensa.

 

Kukaan ei tiedä, mitä kaikkea syyttäjät onnistuvat kaivamaan esille, ja mitä löytyy verenhimoisen median arkistoista. Edes republikaanit eivät ehkä siedä sentään kaikkea, ja Trumpin jäljiltä voi löytyä vielä lisää odottamattomia kummajaisia.

 

Kaiken kukkuraksi Trump on riitautunut puolustukseensa pestattujen huippujuristien kanssa. Heidän ammattikunniansa ei sietänyt etisen presidentin kaikkein kummallisimpien päähänpinttymien puolustamista. Joku tolkku täytyy sentään olla.   

 

Tämä luonnollinen halu välttyä naurunalaiseksi joutumista voi karkottaa vielä lisää Trumpin johtaman joukkoliikkeen oppinutta väkeä. Republikaanien senaattoreilla on vielä pari päivää aikaa miettiä, missä joukossa seisovat.

 

Riippumatta siitä, mitä senaatissa tapahtuu virkarikossyytteen käsittelyssä, se todennäköisesti hajottaa puolueen. Samantekevää, jääkö Trumpin komentoon isompi vai pienempi niin syntyvistä sirpaleryhmistä. Molemmat niistä ovat kaiken tämän jälkeen liian pieniä noustakseen todelliseksi vallankäyttäjäksi ihan lähiaikoina.

 

Trump pakotti ensin koko kansakunnan korpivaellukselle, ja johtaa nyt puolueensa jakojäännöksen jatkamaan samaa taivalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti