lauantai 12. elokuuta 2017

Artikkeli: Turvallisuuden lyhyt historia

Eilen Kanavassa (5/2017) olevassa artikkelissa Suomen turvallisuuden historiasta kirjoitan muun muassa:

”Kansallisen turvallisuuden ylläpitoon tarvitaan poliittisen pelisilmän lisäksi myös kansainvälisen yleistilanteen, Suomen yhteiskunnan syvärakenteen ja Euroopan historian tuntemusta. Tämä henkinen pääoma ei kartu toistelemalla vanhoja iskulauseita. Turvallisuuden henkinen pääoma ei myöskään kartu mellastamalla sosiaalisessa mediassa.

Siihen tarvitaan opiskelua, oppimista, lukeneisuutta ja kykyä arvioida kriittisesti asioita ja mielipiteitä. Kaiken tämän lisäksi tarvitaan myös älyllistä itsenäisyyttä silloin kun asiakeskeinen päättely alkaa tuottaa tavanomaisesta totuudesta poikkeavia johtopäätöksiä.
Viime vuosikymmeninä vallalla on kuitenkin ollut ajatustottumus, jossa demokratian tehokkuutta mitataan sillä, miten se pystyy rajoittamaan henkistä liikkuvuutta lisäävän tiedon vaikutusta turvallisuuspolitiikkaan. Opiskeltuun tietoon ja politiikan ulkopuolelta kertyneeseen kokemukseen nojautuvia toimijoita pidetään eliittinä ja eliitin halveksunta on populismin valtakunnassa suosittu kansanhuvi.
Kotimaisten ja kansainvälisten ilmiöiden arvioijat ja niiden kehityssuuntien ennakoijat ovat menettäneet kykynsä syöttää havaintojaan ja ideoitaan poliittiseen harkintaan. Ei siksi, että tällaisen tiedon tarjonta olisi loppunut vaan siksi, että se torjutaan.”

 Koko artikkeli on osoitteessa

1 kommentti:

  1. Suur kiitos Jukalle tästä mielestäni täysin oikeasta analyysistä,Suomen turvallisuuspolitiikasta ja sen ympärillä olevista ilmiöistä. Turvallisuuspoliittinen ympäristö muttuu nykyään sihen tahtiin että ilman Jukkia emme todella tietäisi mitä tuolla oikeasti menee.
    Näyttää siltä että asioiden muuntelu paremmiksi mitä ne todellisuudessa ovat on ollut yltiöoptimististen arviointien takana (-en ota kantaa mitä tai mitkä ryhmittymät hyötyvät tälläisestä). Rajat ovat auki, vaaran momentit naamioituvat hyvinkin tehokkaasti-sitä tehokkaammin mitä enemmän juuri torjutaan oikeaa tietoa. Hyvä Jukka! Huomaa että olet alan asiantuntija etkä mikään näpertelijä. Jatka Jukka samaan mallin, kirjoituksesi on poikkeuksetta hyvinkin nautinnollista luettavaa-eikä lähinnä siksi että se kertoo totuuden usein niin kuin se esiintyy tai näyttäytyy-siihen yhdistettynä pettämmtön intuitio, kymmenienvuosien kokemus,ja tappava analyysi taito ja kyky huomata jotain mitä mut eivät niin luottamus syntyy juuri näistä elementeistä.

    VastaaPoista