lauantai 17. marraskuuta 2018

Kommentti 18.11.2018: ROHKAISU VAI ÄKSYILY

Rohkaisu johdonmukaisen päättelyn jatkamiseen ei ole äksyilyä
Arvioidessa uutta kirjaani Lännen tiellä Paasikivestä Niinistöön (Otava 2018) toimittaja Unto Hämäläinen kauhistelee huonoa harkintaani. ”Jukka Tarkasta kehkeytyy äksy sättijä, kun hän patistaa presidentti Niinistöä johtamaan Suomen Natoon […] Jos Tarkka olisi hieman malttanut asetella sanojaan, hän olisi voinut saada Niinistöstä kuuliaisen lukijan. Nyt käy niin, että Tarkka ahdistelee ja opastaa Niinistöä. Kirjantekijä tunkeutuu presidentin tontille, ja siitähän ei Niinistö tunnetusti pidä.” (Helsingin Sanomat 18.11.2018, s C5 / https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005902998.html)
Mielestäni kirjani osoittaa presidentin älyllistä kunnioitusta. Se ei sammu siitä, että haluaisin häneltä vielä lisää sitä todettuihin ilmiöihin perustuvaa johdonmukaista päättelyä, josta esitän arvostavia kommentteja. Se ei ole äksyilyä tai sättimistä vaan kannustus.
Tekijän on turha todistella, miltä kirjan pitäisi tuntua lukijan kädessä. Hämäläisen kirja-arviosta säpsähtäneiden kannattaisi lukea myös kirja. Sen tekstiä sopii sitten puntaroida Hämäläisen loistavan journalistisen taituruuden rinnalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti