tiistai 13. marraskuuta 2018

Keskustelu 13.11.2018: Terveisiä radion Ykkösaamusta

Olin tänä aamuna Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa keskustelemassa Jari Mäkäräisen kanssa viime kuussa ilmestyneestä kirjastani Lännen tiellä Paasikivestä Niinistöön (Otava).

Keskustelun loppuosassa puhuin siitä, miten Suomen melko hyvä turvallisuusasema perustuu Itämeren alueen nykyisiin olosuhteisiin. Sen jatkuvuudesta ei ole takeita, jos olosuhteet muuttuvat, ja nehän muuttuvat historiassa aina. Suomen turvallisuuden toimivuus myös nykyisistä poikkeavissa olosuhteissa voidaan varmistaa vain betonoimalla se Nato-jäsenyydellä.

Natoon liittymistä on totuttu käsittelemään presidenttikeskeisesti. Ja onhan se niin, että käytännöllisesti katsoen olemattomiin uuvahtanut turvallisuuspoliittinen pohdinta ei viriä ennen kuin presidentti nostaa kissan pöydälle, ja katsotaan, mitä sitten alkaa tapahtua.  

Mutta Nato-asia ei sillä ratkea, se ratkeaa vasta eduskunnassa. Siihen tarvitaan niin iso enemmistö, että se ei synny ilman sosiaalidemokraatteja. Nato on yhtä lailla demariasia kuin presidenttiasia. Tämä voi kuulostaa synkeältä, mutta tilanne ei ole välttämättä toivoton. Demarit ottivat tiedustelulakien käsittelyssä hyvin selvästi turvallisuutta korostavan asennon ja jättivät aatteen leiskahdukset vähäksi aikaa syrjemmälle.  

Koko keskustelu on kuultavissa Yle Areenassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti