torstai 2. toukokuuta 2019

Pikakommentti 2.5.2019: Mikä pelottaa?

Ylen TV 1:n A-studion Talkin illalla 2.5.2019 herättämiä kommentteja pikamiettimisen jälkeen: EU, Kiina, Venäjä, Trump, ilmasto ja nämä muut isot asiat ovat isoja asioita edelleen.
Mutta siinä menossa Nato unohtui melkein kokonaan. Keskustelijat ilmeisesti ymmärsivät, että ollaan niin lähellä Nato-jäsenyyttä, että sen torjuminen olisi dramaattinen äkkikäännös. Ilmeisesti siksi he kauhuissaan vaikenivat.
Vain harva uskaltaa nykytilanteessa sanoa ulos sitä ilmeisen selvää faktaa, että Nato-jäsenyys on ainoa johdonmukainen jatke sille kaikelle, mitä Suomen turvallisuuspolitiikassa on viime vuosina tehty.
Suurin osa puolueiden asiantuntijaeliitistä ei ole ollenkaan tyhmää väkeä, ja osa puoluejohtajistakin voi olla ihan fiksuja. He tietävät, missä mennään. Heillä on suuri vastuu. Heidän on uskallettava osoittaa puolueidensa päättäville ryhmille, että presidentti on tarjonnut viime presidenttivaalikampanjassaan johdonmukaisen polun Nato-jäsenyyteen.
Suomi on jo vuosikaudet toiminut kuin Nato-jäsen. On lapsellista kuvitella, että Venäjän poliittiset ja sotilaalliset johtajat eivät olisi huomanneet sitä. He toimivat tämän havainnon mukaan.
Se, että Suomi vahvistaisi tämän kaiken paperille painetulle sopimuksella, ei olisi venäläisille yllätys vaan johdonmukainen seuraus siitä, mitä tähän mennessä on nähty. Mikä meitä suomalaisia tässä asiassa oikein niin kamalasti pelottaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti