keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Pikakommentti 8.6.2017: Uusi takuulauseke


Pääministeri näyttää kauhuissaan torjuneen sellaisen ajatuksen, että Euroopan unionin kaavailema yhteinen kyber- ja hybridipuolustus vaatisi uuden takuulausekkeen. Sen kyllä ymmärtää, sillä Suomen turvallisuuspolitiikan johto sekoili pahan kerran vuonna 2003 Lissabonin sopimuksen kuuluisan 42/7-kohdan muotoilussa. Se on nyt sellainen, millaiseksi se silloin muodostui.

Se ”ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen.” Se ei siis koske Suomea.

Lisäksi se koskee aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen unionimaan avustamista. Se ei siis voi koskea kyber- tai hybridihyökkäyksen kohteeksi joutuneen avustamista.

Kaavailtu uusi ja erittäin tarpeellinen yhteispuolustus ei voi toimia, ellei siihen sisälly takuuta kyber- tai hybridihyökkäyksen uhrille. Suomen turvallisuuspolitiikan johdon on syytä valmentautua huolella tätä lauseketta koskevaan neuvotteluun.  Lissabonin sopimuksen sanamuodon muotoilussa suomalaiset kompuroivat surkeasti. Sellainen ei saa toistua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti