keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kolumni 15.6.2017: Mitä voittajat voittivat

Etelä-Suomen Sanomat 15.6.2017
Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon viha toi voiton perussuomalaisten puoluekokouksessa ja tuhosi puolueen. Britanniassa mielipidemittausten kiihottama vallanhimo johti pääministeri Theresa Mayn vaaliseikkailuun, joka tuotti kaaoksen. Ranskassa presidentti Emmanuel Macron kumosi vanhan vallan pelkällä olemassaolollaan.
Euroopan eri puolilla koetut poliittiset yllätykset perustuivat kaikki samaan oireyhtymään, kansan syvien rivien pyhään vihaan siitä, että kaikki on mennyt pieleen, kun vaan tietäisi miten. Nämä syvästä epätietoisuudesta syntyneet mielipahan purkaukset johtivat äärireaktioihin, jotka ainakaan perinteisen viisauden mukaan eivät tarjoa ponnistuspohjaa mihinkään suuntaan.
Britanniassa ylikierroksille kiihtynyt vaalihuuma lamautti poliittisen järjestelmän. Nyt parlamentarismi alistuu johtamaan populismia, yrittää yhdistää tulen ja veden. Pääministerin silmitön vallanhimo johti tilanteeseen, jossa kenelläkään ei ole valtaa, ainakaan vähään aikaan.
Brexitin valmistelu kehittää oheisseurauksia, joilla ei ole mitään tekemistä niiden asioiden kanssa, joista kansa äänesti, Britannian ja Euroopan unionin välisten suhteiden kanssa. Kansanäänestyksen tulos tarkoitti niiden katkaisemista, mutta äänestystuloksen toteuttamisen odottelu alkaakin tuottaa asioita, joista ei ole päätetty parlamentissa eikä kansanäänestyksessä.
Ranskan tie kaaoksesta kohti tolkun aikaa on periaatteessa paalutettu, mutta korruption nitistäminen ei ole helppoa, sillä synnittömiä taitaa olla melko harvassa. Uudistukset voivat tukehtua lakkoiluun, joka on Ranskassa suosittu kansanhuvi.
Estoton kauna jakoi suomalaisen populismin kahteen leiriin. Kylmä uho vei Halla-ahon jäännöspuolueen eristyksiin ja soinilaiset loikkarit tyhjän päälle, vaikka jatkavatkin hallituspuolueena. Loikkarien sana painaa nyt hallituskuvioissa vähemmän kuin Timo Soinin johtaman aidon perussuomalaisryhmän mielipide.
Seuraavissa vaaleissa kunnian kukko ei laula loikkareille, vaikka he edelleen ovat sydänjuuriaan myöten maahanmuuttoa vastustavia populisteja. Halla-ahon voittoisan ryhmän osaksi tämän vaalikauden loppuaikana jää syrjästä huuteleminen, mutta seuraavissa vaaleissa vihapuheella on taas kysyntää.  
                                                  x                    x                    x
Näiden yllätysten voimakeskukset, Halla-aho, May ja Macron toimivat saman kaavan mukaan. He eristäytyivät yhteiskunnan reaalimaailmasta ja loivat oman totensa. Macron teki sen nostamalla optimismin lipun ja kaksi muuta keskittymällä vaalitaktiseen näpertelyyn. Heidän hetken ajaksi täyteen loistoon leimahtanut poliittinen tähteytensä perustui siihen oletukseen, että perinteiset instituutiot ovat haihtuneet pois ja asioiden hoitamistavan vanha normaali on nollautunut.
Halla-aho ja ehkä myös May ovat joutuneet poliittiseen syöksykierteeseen. Halla-aho päätyi pienemmän valtakunnan kuninkaaksi kuin luulikaan, mutta tuskaa lievittää marttyyrin sädekehä. Britannian konservatiivit tuskin vuodattavat ylenpalttista kiitosta pääministerinsä vaaliseikkailusta.
Macronilla on ehkä pieniä mahdollisuuksia luoda tyhjyyteen järjestystä, mutta sekään ei ole helppo harjoitus. Hänen radikaali uudistusohjelmansa on myrkkyä vanhoille puolueille, mutta se on toteutettavissa vain parlamentissa, jonka toimintakoneisto perustuu puoluerakenteeseen. 
Ranskan parlamenttivaalin toinen kierros voi pyyhkäistä lainsäädäntötyön konkarit lähes olemattomiin. Macron voi joutua tilanteeseen, jossa hänen uudistustensa toteutukseen tarvittava poliittisen koneen käyttömestarit ovat poissa ja työpajalle tulee pelkkiä oppipoikia. 

3 kommenttia:

 1. "Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon viha"

  Voisitko antaa suoran lainauksen Halla-ahon osoittamasta vihasta? Mitä hänen olisi pitänyt sanoa siinä tilanteessa, ettei olisi vihainen?

  "Estoton kauna jakoi suomalaisen populismin kahteen leiriin. "

  No millä lailla Halla-aho osoitti tarkkaan ottaen kaunaa?

  "Kylmä uho vei Halla-ahon jäännöspuolueen eristyksiin"

  Missä ja milloin Halla-aho osoitti uhoa?

  "mutta seuraavissa vaaleissa vihapuheella on taas kysyntää."

  Meinaatko Jukka, että muslimimiesten massamaahanmuuton vastustaminen on vihapuhetta? Vai mitä tarkoitit?

  "He eristäytyivät yhteiskunnan reaalimaailmasta ja loivat oman totensa. "

  Antaisitko esimerkkejä Halla-ahon sanomisista, jotka eivät liity reaalimaailmaan?

  "mutta tuskaa lievittää marttyyrin sädekehä"

  Eli Halla-aho syyllistyy "marttyyrin sädekehään", koska Soini ja muut kelmit tekivät raukkamaisen tempun? Ehkä raiskauksen uhrienkin oloa lievittää marttyyrin sädekehä?

  Arto Luukkainen

  VastaaPoista
 2. "Halla-aho ja ehkä myös May ovat joutuneet poliittiseen syöksykierteeseen. "

  Mayn äänimäärä kasvoi 5,5 % mutta vaalijärjestelmästä johtuen paikkamäärä putosi.

  Tästä Soinin, Sipilän ja Orvon (vedätettiinkö myös presidentti kommentoimaan puolueen sisäistä kiistaa?) kesäteatterissa minulle täysin mihinkään puolueeseen kuulumattomana untamo ulkopuolisena mieleen jäi lähinnä se miten Soini, Terho ja J Niinistö lymysivät "miehekkäästi" takariviin ja laittoivat untuvikot etulinjaan.

  Ensi tiistai on mielenkiintoinen päivä.

  VastaaPoista