keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

PUTININ PETTYMYSTEN SARJA JATKUU

Etelä-Suomen Sanomat 23.6.2022

Viime aikoina pieleen on mennyt melkein kaikki, mitä presidentti Vladimir Putin on yrittänyt. Kun hän kuvitteli voivansa pelästyttää Ruotsin ja Suomen luopuman haaveestaan päästä Naton jäseneksi, ne hakeutuivatkin hyvässä järjestyksessä ja huippunopeasti puolustusliiton jäsenyysprosessiin.

Sitten Putin yritti yhdellä huitaisulla vaihtaa Ukrainan poliittisen johdon mieleisekseen ja kaapata sukulaiskansana hallinnon Kremlin komentoon. Mutta paikallinen kansannousu aggressiivista hirmuhallintoa vastaan lamautti Venäjä sotavoiman, jonka ylivoimaisuudelle Putin on kerskunut vuosikymmeniä. Hyökkääjän organisaation kaikille tasoille juurtuneet korruptio ja ammattirikollisuus tuhosivat Venäjän sotavoiman maineen ja kunnian.

Seuraava yritys oli opastaa Turkkia hallitseva diktaattorikollega Recep Tayyip Erdogan katkaisemaan alkuunsa Ruotsin ja Suomen paraatimarssin täyteen Nato-jäsenyyteen. Naton perussopimuksen tiukka vaatimus suurten päätösten ehdottomasta yksimielisyydestä näytti avaavan Turkille mahdollisuuden uusien jäsenhakemusten käsittelyn keskeyttämiseen, vaikka ikuisiksi ajoiksi. Nyt näyttää kuitenkin käyvän niin, että Venäjän mielistelyyn alistunut Erdogan vetää vesiperän, kuten kaikki mutkin Putinin käskyläiset.

x x x

Joko yksittäisten Nato-maiden omasta harkinnasta tai Naton organisaatio salaisen yhteisymmärryksen perusteella jäsenmaa toisensa jälkeen näyttää ottavan Ruotsin ja Suomen jäsenhakemukset kansalliseen hyväksymiskäsittelyyn, vaikka niillä ei vielä ole Naton virallista hyväksyntää.

Siitä voi kehittyä Naton sisäinen epävirallinen yhteisymmärrys tukea puolustusliiton pohjoisen siiven rakennetta. Niin tapahtuisi, jos liittokunnan keskeiset jäsenet aloittaisivat Nato-formaatin mukaisen yhteistyön jäsenkandidaattien kanssa jo ennen virallisen päätöksen syntyä niiden jäsenyydestä. Sen Ruotsille ja Suomelle luoma sotilaallinen turva olisi lähes Nato-jäsenyyden veroinen. Se olisi myös dramaattinen osoitus Turkille, että sentään mikä tahansa ei ole Nato-jäsenelle mahdollista, ei varsinkaan pikkupalvelusten tekeminen Venäjälle.

Turkin pyrkimys Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden estämiseksi on ristiriidassa Pohjois-Atlantin sopimuksen kolmannen artiklan jäsenelle asettaman vaatimuksen kanssa. Sen mukaan jäsenellä on velvollisuus kehittää jatkuvasti oman puolustuksensa lisäksi myös ”yhteisiä valmiuksia vastustaa aseellisia hyökkäyksiä”.

Viime aikoina hyväksytyt uudet jäsenet ovat pikemminkin lisänneet Naton velvoitteita ja rasitteita kuin tehostaneet liittokunnan puolustusta. Ruotsi ja Suomi olisivat ensimmäiset liittokuntaan tulijat, jotka pitkästä aikaa toisivat sille lisäarvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti