Etelä-Suomen Sanomat 18.8.2022
Venäjän konsulaatiksi naamioitu sotilastiedustelun tukikohta uinuu Maarianhaminan raukeassa idyllissä. Tämä Neuvostoliiton moraalisen rappion jätös tahraa Suomen suvereniteettia. Se pitää siivota historian roskakoriin.
Pax-tulkinnan toimeenpano toteutui 1990-luvun alussa Suomen yksipuolisella ilmoituksella niistä Pariisin rauhansopimuksen ja yya-sopimuksen artikloista, joiden se ilmoitti rauenneen. Ne loukkasivat Suomen suvereniteettia ja olivat peräisin menneen ajan olosuhteista, joita enää ei ole.
Samanlainen menettely poistaisi Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin Suomen valtioalueelta. Siihen tarvitaan Suomen lyhyt ilmoitus, joka toteaisi rauenneeksi Maarianhaminan konsulaatin perustaneen, Neuvostoliiton Suomelle 1940 saneleman sopimuksen. Konsulaatin virkailijat olisivat sen jälkeen Suomen valtioalueella ei-toivottuja henkilöitä, ja Suomi voisi ilmeisesti pakkolunastaa sen kiinteistön Maarianhaminassa.
x x x
Ahvenanmaalaiset eivät ole ajatelleet loppuun asti, mitä oikein merkitsee heidän hurskasteleva uskomusoppinsa aseettomuuden ja puolueettomuuden kyvystä varmistaa rauhan säilyminen sotaa käyvässä ympäristössä.
Se olisi testattu, jos Suomi olisi toisen maailmansodan aikana jättänyt Ahvenanmaan aseettomaksi pelkän puolueettomuusjulistuksen suojassa. Sinne olisi hyökännyt ensin Neuvostoliitto. Sillä oli syksyllä 1940 valmiina operaatiosuunnitelmat sotaan pohjoisella Itämerellä. Niiden kaikkien ensimmäisenä vaiheena oli maihinnousu Ahvenanmaalle.
Samaan aikaan sotasuunnitelmien valmistelun kanssa Stalin ja Molotov pakottivat Suomen hyväksymään Neuvostoliiton konsulaatin avaamisen Maarianhaminassa. Sen tehtävänä oli varmistaa, että Ahvenanmaa pysyy aseettomana, ja olisi helppoa miehittää se nopeasti. Toisen maailmansodan loppuvaiheessa myös Saksalla oli toimenpanoa odottava sotasuunnitelma maihinnoususta Ahvenanmaalle.
Historia osoittaa, että diktatuurin sotavoiman miehittämän alueen yhteiskuntaa ja siviiliväestöä uhkaa täysi tuho. Uutiset Venäjän sodasta Ukrainassa kertovat samaa karua tarinaa. Ahvenanmaalaisten kannattaisi miettiä tätä.
On vaarallista kuvitella aseettomuuden takaavan rauhan Itämerellä. Suomi varautuu yhteistyössä Naton kanssa estämään vieraan sotavoiman tunkeutumisen Suomen mantereelle ja Ahvenanmaalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti